Архітектура, яка вражає...

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені визначили чотири варіанти розвитку «розумних міст»

Вчені визначили чотири варіанти розвитку «розумних міст»

Порівняльний аналіз «розумних міст» світу виявив характерні ознаки, за якими їх можна розбити на чотири категорії. Ці категорії можуть допомогти містобудівникам визначити та впровадити моделі, близькі їх власним соціально-економічним та політичним прагненням.

Фахівці з Університету штату Пенсильванії типізували так звані «інтелектуальні» або «розумні міста», які зараз активно будуються по всьому світу. Від звичайних, їх відрізняють нові інформаційні та комунікаційні технології, які розв'язують проблеми транспорту, житла та енергопостачання. Однак не всі вони однакові, і кожному з чотирьох типів потрібен свій підхід.

«Розумні міста — це ті, які використовують нові інформаційні та комунікаційні технології для розв'язання нагальних проблем — таких як житло, транспорт та енергетика — в міському плануванні та управлінні, - розповів професор Крішна Джаякар. - Однак, термін «розумне місто» залишається швидше модним словом, ніж чітко сформульованою програмою дій. Наше дослідження спрямоване на виявлення моделей «розумних міст» шляхом аналізу програм, які муніципальні планувальники вже здійснили».

Команда дослідників провела порівняльний аналіз 60-ти муніципальних планів «розумних міст», складених у різних країнах світу. Вони використовували кластерний аналіз, щоб визначити комбінації проектів, які найчастіше використовуються разом.

Результатом їх дослідження стали чотири основні типи «розумних міст»:

Модель основних послуг

Міста, що входять в цю групу, характеризуються використанням мобільних мереж у своїх програмах для запобігання надзвичайним ситуаціям. Ці міста використовують цифрові медичні послуги та мають розвинену комунікаційну інфраструктуру, вважають за краще вкладати свої гроші в декілька добре підібраних програм для розумних міст. Приклади — Токіо та Копенгаген.

Модель «розумного» транспорту

Ця модель включає густонаселені міста, які постійно стикаються з проблемами перевезення вантажів та пасажирів в межах міста. Для міст цієї групи потрібні заходи з боротьби з міськими заторами — за допомогою розумного громадського транспорту, каршерінга або роботизованих автомобілів, а також використання інформаційно-комунікаційних технологій. У цю групу входять Сінгапур та Дубай.

Модель широкого спектра

Міста, що потрапили в цю категорію, особливе значення надають комунальним послугам, таким як водопостачання, каналізація та управління відходами та шукають технологічні рішення для боротьби з забрудненням. Вони також характеризуються високим рівнем залучення громадськості. Яскраві приклади: Барселона, Ванкувер, Пекін.

Модель бізнес-екосистеми

До четвертої категорії міст — бізнес-екосистеми — відносяться ті, які застосовують потенціал інформаційно-комунікаційних технологій для підтримки економічної діяльності. Для них важлива можливість навчання цифровим навичкам для створення кваліфікованої робочої сили та спрямованість на розвиток високотехнологічних підприємств. До таких міст відносяться Амстердам, Единбург та Кейптаун.

«Будівництво розумних міст активно здійснюється в усьому світі, - сказала Рейчел Пенг, співавтор дослідження. - Для різних типів міст прийняті різні стратегії, щоб зробити їх «розумними». Ми не тільки прагнемо представити порівняльний аналіз муніципальних планів розумних міст, а й прагнемо висунути цільові пропозиції по будівництву розумних міст на основі наших результатів».

За матеріалами: ScienceDaily

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки