Архітектура, яка вражає...

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Штучний інтелект навчився створювати архітектурні проекти без участі людини

Штучний інтелект навчився створювати архітектурні проекти без участі людини

Вчені з Університету Карнегі — Меллона вперше використали штучний інтелект для проектування нових архітектурних форм без підказок з боку людини. Замість цього штучному інтелекту дозволяли лише стежити за діями архітекторів, аналізувати та при необхідності повторювати у своїх проектах.

Великі проектні завдання вимагають творчого підходу до прийняття рішень. Вважається, що це вміння, в якому люди перевершують машини. Вчені відзначили, що інженери вже застосовують штучний інтелект в багатьох архітектурних областях, але вони вирішують завдання в рамках певного набору правил, а не створюють нове з нуля. У новому дослідженні розглядають новий принцип навчання штучного інтелекту - спостерігати за діями людини для створення нових конструкцій без додаткових підказок.

«Штучний інтелект — це не просто імітація або повторення вже існуючих рішень, — відзначив Джонатан Каган, професор Університету Карнегі — Меллона та співавтор дослідження - Це вивчення того, як люди розв'язують конкретні проблеми та створюють нові дизайнерські рішення. Наскільки хороший може бути штучний інтелект в цьому? У нашому випадку у нього вийшло дуже непогано».

Основна увага в дослідженні приділяється проблемам складних конструкцій, оскільки вони являють собою багаторівневі інженерно-технічні завдання. Тому штучний інтелект навчили спостерігати за ходом робіт по модифікації дизайну мостів на основі візуальної інформації, але без додаткового контексту. Дослідники підкреслили важливість візуалізації в цьому процесі, оскільки зір є невід'ємною частиною того, як люди сприймають світ та вирішують поставлені завдання.

Система складалася з безлічі глибоких нейронних мереж, які разом працювали над прогнозуванням. Використовуючи нейронну мережу, штучний інтелект переглянув п'ять послідовних проектів та спрогнозував наступний, використовуючи інформацію, отриману за допомогою цих зображень.

«Ми намагалися змусити штучний інтелект створювати проекти так, як це роблять люди, та осмислюючи цей процес: як люди підходять до дизайну, як планують послідовність дій, а потім, крок за кроком, створюють новий дизайн», - розповів Аюш Райна, співавтор дослідження.


Неможливо передбачити, за яким сценарієм піде подальший розвиток людства, але вже очевидно, що як вид ми будемо змушені змінитися. І ці зміни будуть досягнуті не тривалим еволюційним шляхом, а через синергію з машинами. Злиття з ними, яке вже починається, поки в форматі окремих експериментів, але рано чи пізно, штучний інтелект неминуче стане новим видом розумних істот.

За матеріалами: SciTechDaily

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки