Архітектура, яка вражає...

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нові плавучі екобудинки здатні пережити зміни клімату і будуть повністю енергонезалежними

Нові плавучі екобудинки здатні пережити зміни клімату і будуть повністю енергонезалежними

Англійські дизайнери та голландські будівельники об'єдналися, щоб представити проєкт плавучих екобудинків, які можна збирати як конструктор. Розробники обіцяють оснастити будівлі сонячними панелями та системою перероблення дощової води. А головна їхня перевага - можливість в будь-який момент змінити вид з вікна плюс пережити наслідки глобального потепління.

Британська студія дизайну Grimshaw та будівельна компанія з Нідерландів Concrete Valley розробили спільний проєкт модульних плавучих будинків Modular Water Dwellings. Дані споруди мають дві основні переваги - конструкції здатні витримати майбутні зміни клімату і мають повну енергетичну незалежність.

Розробники назвали невисоку вартість та стійкість до змін навколишнього середовища основними перевагами проєкту, який, за їхніми словами, буде пропонувати «доступне житло, вільне від обмежень наземного будівництва та стійке до загрози повені від підвищення рівня світового океану». І дійсно, згідно з торішнім звітом ООН, рівень океану у найближчі 80 років може зрости більш ніж на метр, а сотні мільйонів жителів прибережних регіонів можуть лишитися свого житла.

Нові плавучі екобудинки здатні пережити зміни клімату і будуть повністю енергонезалежними

Для системи охолодження конструктори планують використовувати воду під будинком. На верхньому рівні будуть розміщуватися сонячні батареї для вироблення енергії та система збору та очищення дощової води. Якщо кілька таких будинків будуть плавати поруч, можна буде створювати загальний запас енергії. Весь інший дизайн також створений з ідеєю мінімальної витрати енергії. На плоскому даху можна навіть розбити сад, а з тераси буде дуже зручно ловити рибу.

Після запуску виробництва, Concrete Valley планує збирати будинки прямо біля набережної, щоб потім відразу ж можна було відбуксирувати їх замовнику. Стандартизовані елементи для збірки плавучих будинків будуть виготовляти на фабриці, як деталі конструктора. Такий підхід не новий - його використовують багато виробників модульних будинків, для того щоб зробити продукцію більш доступною в ціні та дозволити покупцям підібрати дизайн, який максимально підходить під їхні потреби.

Нові плавучі екобудинки здатні пережити зміни клімату і будуть повністю енергонезалежними

Зараз модульні водні будинки все ще перебувають у стадії розробки. Конструктори Grimshaw та Concrete Valley працюють над прототипом, але найближчим часом планують вивести їх на ринок, як тільки будуть задоволені їх якістю та доступністю. Так що остаточна ціна такого екобудинку поки не визначена.


Нагадаємо, що зовсім недавно архітектурне бюро зі Стокгольма представило проєкт футуристичного екобудинку під назвою SPACE. За задумом творців, за рахунок сучасних технологій житло надасть власникові максимум комфорту при мінімумі негативного впливу на навколишнє середовище.

За матеріалами: Business Insider

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки