Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені наполегливо просять не розводити восьминогів

Вчені наполегливо просять не розводити восьминогів

Розведення домашньої худоби зіграло величезну роль у розвитку нашої цивілізації. Але якщо вівці та корови добре адаптувалися до такого життя, це не означає, що будь-яка тварина на це здатне.

Зовсім недавно, четверо вчених зі світовим ім'ям (Дженніфер Жакет — доцент кафедри екологічних досліджень Нью-Йоркського університету, Бекка Френкс — запрошений доцент кафедри екологічних досліджень Нью-Йоркського університету, Пітер Годфрі-Сміт — професор Школи історії та філософії науки в Сіднейському університеті, Вальтер Санчес-Суарес — науковий співробітник факультету психології Університету Суссексу) випустили цікаве дослідження, де дуже наполегливо закликають ніколи не розводити восьминогів. І справа не тільки в неймовірно високий інтелект цих істот, але і в тому, скільки шкоди екології нанесуть подібні восьминож'ї ферми.

І це не гіпотетична проблема. Зростає глобальний попит на восьминогів. У минулому році ціни злетіли через низьку пропозицію, і імовірно залишаться на такому рівні як мінімум до кінця 2019 року.

Вчені наполегливо просять не розводити восьминогів

Причина в тому, що вилов диких восьминогів — величина непостійна. Звідси й мінлива пропозиція. І саме тому в багатьох країнах розробляються способи вирощувати восьминогів на фермах. Йдеться, в тому числі, і про експерименти з генетикою головоногих з метою прискорити їх зростання.

Про наслідки таких проектів в статті розповіли дослідники даної проблеми:

  • знищення величезної кількості живої риби для харчування;
  • забруднення навколишнього середовища азотом і фосфором від екскрементів;
  • інтербрідінг (схрещування між різновидами всередині виду);
  • поширення хвороб;
  • втрата місць проживання.

Вчені наполегливо просять не розводити восьминогів

А ще восьминоги неймовірно розумні. Якщо восьминога тримають в акваріумі, йому часто дають іграшки, щоб головоногий не засумував. Восьминоги вміють відкручувати банки, розпізнають людей, пам'ятають головоломки, які їм давали раніше, і часто влаштовують втечу з акваріума, якщо їм набридне там жити. А уявіть собі масова втеча з ферми восьминогів...

При утриманні в неволі восьминоги часто починають схилятися до канібалізму і навіть відкушують кінчики власних щупалець. Їм швидко стає нудно в умовах без збуджуючих факторів. Їм потрібно давати можливість досліджувати, вивчати та контролювати місце проживання.

Вчені сподіваються, що їхній заклик дозволить на корені задавити спроби вирощувати цих неймовірних істот в настільки жорстоких умовах.

Вчені наполегливо просять не розводити восьминогівВчені наполегливо просять не розводити восьминогівВчені наполегливо просять не розводити восьминогів

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки