Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нам зверху видно все: космічні супутники Vs вугільні електростанції

Нам зверху видно все: космічні супутники Vs вугільні електростанції

Carbon Tracker розробила унікальну методику оцінки виробничих потужностей електростанцій, що працюють на природній сировині. Її суть полягає в аналізі супутникових знімків, за допомогою яких можна отримати раніше не доступну інформацію про потенціал того чи іншого регіону, а також оцінити вплив вугільних станцій на навколишнє середовище та скорегувати кліматичну політику. Крім того, такий підхід дозволить інвесторам краще аналізувати фінансові дані про ринки, що розвиваються, які вносять істотний внесок у світовий ВВП та володіють значними корисними копалинами.

На серпень 2017 року на орбіті перебувало близько 1800 робочих супутників, 596 з них призначалися для спостереження за Землею. Комерційному оператору Planet належить 175 апаратів, які дозволяють робити знімки з роздільною здатністю до 30 сантиметрів. Революційні перетворення в космічній галузі, що дозволили поліпшити охоплення та деталізацію супутникових зображень, в поєднанні з досягненнями в області машинної обробки надали можливість істотно поглибити аналіз отриманих даних і моніторингу навколишнього середовища.

Обсяги виробництва та тарифи на електроенергію роблять серйозний вплив на економічний розвиток цілих регіонів. Однак, на багатьох ринках за межами ЄС і США дані про використання електростанцій часто бувають несвоєчасними, ненадійними або публічно недоступними. Передбачається, що ці ринки, в яких уряди та власники активів або не в змозі, або не хочуть надавати детальні й своєчасні дані, будуть домінувати в зростанні світового попиту, як у виробництві електроенергії, так і у використанні викопних ресурсів.

Так, згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства, до 2040 року Китай може займати близько третини світового ринку електроенергії та понад 20% обсягу його виробництва буде ґрунтуватися на викопному паливі. Однак, Паризька хартія вимагає щодо швидкого виведення вугільної складової до 2040 року. Методологія Carbon Tracker дозволить зробити найбільш точний прогноз і визначити стратегію відмови від вугілля, а також можливі ризики від продовження роботи старою схемою. За словами розробників, середня точність оцінки потужностей станцій в США і ЄС склала 91% та 92% відповідно.

Наприклад, за допомогою нового методу вдалося з'ясувати, що близько 40% вугільних станцій в КНР є збитковими. На сьогодні «вуглецевий збір» становить 40 доларів за тонну і буде рости, а законодавство у сфері охорони навколишнього середовища посилюватися, таким чином фінансові втрати вугільного сектора цієї країни будуть тільки рости. Оптимізація роботи таких станцій відповідно до Паризької угоди, дозволить їх власникам уникнути втрат у 390 мільярдів доларів до 2040 року.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки