Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дикі бджоли починають будувати свої гнізда з пластикових відходів

Дикі бджоли починають будувати свої гнізда з пластикових відходів

Тотальне забруднення нашої планети пластиковими відходами стало приносити все більш сумні плоди: дослідники Національного інституту Аргентини виявили бджолині гнізда, повністю виготовлені з пластику. На думку вчених, природа починає пристосовуватися до реалій та змін навколишнього середовища.

Командою було встановлено 63 гнізда-приманки на поле, де росте цикорій. Гнізда чимось нагадують звичайні бджолині вулики, всередині яких встановлені довгі порожнисті трубки, схожі на стільникові комірки. Зазвичай для добудови осередків бджоли використовують бруд, листя, дрібні камінчики, пелюстки та смолу.

Протягом весняно-літніх сезонів 2017-2018 років вчені щомісяця перевіряли встановлені ними гнізда з метою визначення активності бджіл. В результаті вони виявили всього три населених гнізда, з яких два були побудовані з природних матеріалів і дали життя п'яти здоровим бджолам.

Яке ж було здивування дослідників, виявлене трете гніздо з трьома стільниками, повністю побудованими з пластику, зокрема, два — з тонкого світло-блакитного та одне — з товстого білого пластику. В одній комірці перебувала мертва личинка, в іншій — здорова доросла, третя виявилася недобудованою.

Дикі бджоли починають будувати свої гнізда з пластикових відходів

Вчені вважають, що в даному випадку мова йде або про пристосування бджіл до нових умов середовища, або про брак традиційних природних будівельних матеріалів, використовуваних для будівництва стільників. Заміна їх пластиком, можливо, забезпечує їм поки що невідоме науці адаптивну перевагу.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки