Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Камені на острові Мадейра виявилися покриті пластиковою кіркою. Вона швидко поширюється — і вже займає 10% площі прибережних скель!

Камені на острові Мадейра виявилися покриті пластиковою кіркою. Вона швидко поширюється — і вже займає 10% площі прибережних скель!

Вчені з Центру морських досліджень та екології MARE виявили нові наслідки забруднення океану пластиком. На каменях на португальському острові Мадейра почала формуватися пластикова кірка — покриття з полівінілхлориду та поліетилену, яке глибоко в'їлося в прибережні скелі.

Щорічно у Світовий океан викидається 8 млн тонн пластику, і ця цифра постійно зростає. Пластик негативно впливає не тільки на великих ссавців (китів) та риб, але й на бактерії Prochlorococcus, які відповідають за вироблення до 10% всього кисню в атмосфері планети.

Тепер вчені виявили ще один наслідок забруднення океану пластиком. Вперше вони помітили дивні пластикові корки на берегових скелях вулканічних островах у 2016 році. Покриття глибоко проникло в камінь і збереглося, коли через рік вчені повернулися, щоб дослідити його.

На початку 2019 року дослідники помітили, що пластикова кірка поширилася — тепер вона займає 10% площі всіх прибережних скель на Мадейрі. Хімічний аналіз матеріалу показав, що кірка повністю складається з поліетилену.

«Корки, ймовірно, виникли в результаті зіткнення великих шматків пластика з кам'янистим берегом, в результаті чого пластик застряг на скелях — по аналогії з тим, як це роблять водорості та лишайники», говорить Ігнасіо Гестосо з центру MARE.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки