Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Тропічний ґрунт може бути прихованим джерелом вуглекислого газу

Тропічний ґрунт може бути прихованим джерелом вуглекислого газу

Тропічний ґрунт, який оголився в результаті вирубки лісів та збільшення площі сільськогосподарських земель, може стати джерелом додаткових викидів вуглекислого газу в атмосферу. До такого висновку прийшли вчені з Університету штату Флорида.

Дослідники вивчили 19 ділянок у східній частині Демократичної Республіки Конго та виявили, що в районах, де є сильне збезлісення, вилуговується органічний вуглець, який значно старіший та більш біорозкладний, ніж органічний вуглець, вилужений з районів з густими лісами.

Вивільнений з глибших горизонтів ґрунту і який змивається дощем у річки та струмки, хімічно нестабільний органічний вуглець, споживається мікробами, що живуть у воді. Останні споживають вуглець та «видихають» вуглекислий газ назад в атмосферу. За словами дослідників, цей процес може зробити значний негативний внесок у парниковий ефект.

«Багато в чому це схоже на те, що відбувалося в басейні річки Міссісіпі 100 років тому, а останнім часом в басейні Амазонки. Конго, в даний час, стикається з перетворенням незайманих земель для потреб сільського господарства. Ми хочемо знати, що цей процес може означати для вуглецевого циклу», заявив провідний автор дослідження Роб Спенсер.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки