Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Глобальне потепління вже змістило екосистеми на сотні кілометрів

Глобальне потепління вже змістило екосистеми на сотні кілометрів

Дослідники проаналізували майже 50-річні дані про чисельність птахів, що населяють Великі рівнини США — спека, урбанізація та сільське господарство витісняють екосистеми на північ.

В наші дні жива природа по всьому світу знаходиться під сильним впливом антропогенних факторів, включаючи глобальне потепління. Фахівцям з Університету Небраски-Лінкольна вдалося оцінити, як саме екосистеми реагують на зовнішній вплив. Результати їх роботи були опубліковані в журналі Nature.

За основу для аналізу дослідники використали дані чисельності птахів, що населяють американські Великі рівнини, що тягнуться від Техасу до Північної Дакоти. Дослідники розділили понад 400 їх видів на кілька груп залежно від маси тіла, а потім проаналізували, як кожна група представлена в тому чи іншому регіоні. За словами вчених, цей розподіл послужив своєрідною ідентифікаційною міткою кожної екосистеми.

Порівняння даних, зібраних протягом 46 років, продемонструвало, що за останні десятиліття екосистеми швидко зсувалися на північ. У порівнянні з 1970 роком найпівнічніша межа вивчених екосистем перемістилася майже на 600 км, а найпівденніша — на 250 км.

«Головною рушійною силою цих змін було глобальне потепління, проте свою роль також відігравали перебудова сільськогосподарських земель, розростання міст та розвиток енергетики», вказує команда.

Дослідники сподіваються, що їх робота стане основою для інструменту раннього оповіщення, який допоможе захисникам природи та господарям земельних ресурсів, підготуватися до майбутніх змін за десятиліття до того, як вони відбудуться. Надалі команда планує розширити географічний обхват аналізу, включивши в нього лісу та гірські хребти.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки