Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

ООН: кліматична криза вже настала — катастрофи відбуваються щотижня

ООН: кліматична криза вже настала — катастрофи відбуваються щотижня

Такі кліматичні катастрофи, як циклони Ідай або Кеннет в Африці або вбивча посуха в Індії, потрапили в міжнародні новини. Однак більша частина природних подій масштабом трохи менше, відбувається постійно, при цьому вони теж несуть смерть, руйнування та хвороби.

За оцінкою ООН, кліматичні катастрофи внаслідок потепління, відбуваються вже раз на тиждень. Мамі Міцуторі, помічник генерального секретаря ООН, каже, що темп зростає набагато швидше, ніж передбачали фахівці: «Мова йде не про майбутнє, йдеться про сьогодення».

Це означає, що підготовка до кліматичної кризи не може більше вважатися довгостроковою проблемою. Вона вимагає негайних інвестицій, заявила Міцуторі.

Експерти оцінюють витрати на нейтралізацію наслідків кліматичних катастроф у $520 млрд на рік. За тими ж розрахунками додаткова вартість інфраструктури, стійкої до наслідків глобального потепління, обійдеться всього в 3% ВВП, або $ 2,7 трлн за 20 років.

«Це не такі великі гроші в контексті витрат на інфраструктуру, але інвестори роблять недостатньо. Стійкість до зовнішніх впливів повинна стати товаром, за який люди будуть платити», сказала Міцуторі.

Це означає, що доведеться змінити нормативи для будівництва: будівель, автомобільних доріг, залізниць, фабрик, електростанцій та систем водопостачання.

Боротьба з потеплінням по-новому

У звіті підкреслюється: до сих пір, коли мова йде про боротьбу з кліматичними змінами, на думку спадають, в першу чергу, заходи щодо зниження емісії парникових газів. Питання пристосування до наслідків здавалося не таким важливим, почасти тому, що активісти та вчені не хотіли, щоб у людей виникло помилкове переконання, що скорочувати викиди СО2 вже марно. Частково — тому, що зниження емісії можна легко виміряти, на відміну від адаптації до змін.

Однак тепер час для подібних суперечок пройшло. «Ми говоримо про надзвичайну кліматичну ситуацію та кліматичну кризу, але якщо ми не зможемо адаптуватися до наслідків, ми не виживемо. Потрібно звернути увагу на ризики відмови від інвестицій в стійкість», — заявила Міцуторі в інтерв'ю Guardian.

Багатьох, менш руйнівних катаклізмів, можна було б уникнути зовсім, якби люди заздалегідь отримали сповіщення, якби інфраструктура була краще, а уряди представляли, які регіони найбільш уразливі. І ця проблема не обмежується тільки країнами третього світу, як показали торішні лісові пожежі в США та нинішня аномальна спека в Європі.

За оцінками Всесвітньої метеорологічної організації, природні катастрофи, викликані стихійними лихами, торкнулися понад 62 млн осіб у 2018 році. А через аномальну спеку в Японії, США та Європі загинули 1600 чоловік.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки