Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У першому місті США повністю заборонили газ в новобудовах

У першому місті США повністю заборонили газ в новобудовах

Каліфорнійське місто Берклі стало першим в США, де влада повністю заборонили газову проводку в нових будівлях. Заборона набуває чинності з січня 2020 року, її головна мета — мінімізувати вплив забудови на процес глобального потепління. З цього моменту підведення газу до нових багатоквартирних та приватних будинків буде припинено, а для нагріву води та приготування їжі покупцям нової нерухомості доведеться використовувати електрику.

Використання газового опалення та плит становить до 25% всіх викидів парникових газів в Каліфорнії. І хоча природний газ вважається менш брудним паливом, ніж вугілля, проте це викопне паливо, а його видобуток та спалювання вносять свій внесок в зміни клімату. Влада Берклі вважає, що до 2045 року їм вдасться використовувати тільки чисту енергію з нульовим викидом вуглецю.

Зараз Каліфорнія — лідер по генерації чистої енергії завдяки активному впровадженню сонячних батарей. Однак критики закону вказують, що поки нагрів газом все ще обходиться дешевше, ніж за рахунок електрики, і побоюються зростання витрат домовласників та орендарів. І нові обмеження вже позначилися на цінах на нерухомість в Берклі та поруч з містом.

Проти введення закону виступили тільки девелопери, які вважають, що нове житло без газу матиме меншу ринкову вартість, ніж вторинне житло з уже проведеною інфраструктурою. При цьому на нове будівництво припадає лише 1% житлового фонду в Каліфорнії.

Однак глава каліфорнійської енергетичної комісії Девід Хохчайльд підтримує цю ініціативу. За його даними, ще близько 50 міст в Каліфорнії зараз розглядають аналогічні обмеження для індивідуальних споживачів. Він бачить це як органічну частину кампанії щодо якнайшвидшого переходу на поновлювані джерела енергії.

У першому місті США повністю заборонили газ в будинках

Берклі відомий своєю готовністю раніше інших вводити прогресивні обмеження. Так, ще в 1977 році в барах міста заборонили курити. А на початку нинішнього року влада заборонила використання одноразових столових приборів в місцевих ресторанах швидкого харчування, а також ввели податок на одноразові стаканчики - 25 центів за штуку.

У разі, якщо тестування закону в Берклі стане успішним, аналогічні закони можуть прийняти й інші міста Каліфорнії, а також штати США. Крім того, федеральні уряди європейських країн та США постійно розглядають стратегії поетапної відмови від використання природного газу, і модель Берклі може стати показовою для введення цих законів.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки