Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вперше за 2000 років клімат почав змінюватися відразу у всіх регіонах Землі

Вперше за 2000 років клімат почав змінюватися відразу у всіх регіонах Землі

У XX столітті температурні зміни, вперше в історії спостережень, охопили 98% території Землі, тоді як в останні 2 тис. років цикли потеплінь та похолодань охоплювали тільки окремі регіони.

Протягом останніх двох тисяч років відбулося кілька циклів кліматичних змін: наприклад, Малий та Середній льодовикові періоди, які трапилися з 1300 по 1850 роки та з 800 по 1200 роки відповідно. Про це йдеться в дослідженні міжнародної команди кліматологів, опис якого опубліковано в журналі Nature.

У новій роботі дослідники вирішили перевірити, чи дійсно ці події мали глобальний характер. Вони спиралися на базу даних міжнародного дослідницького консорціуму PAGES (Past Global Changes), яка дає вичерпний огляд кліматичних даних за останні 2 тис. років. Крім кілець дерев, він також включає дані про крижані керни, озерні відкладення та корали.

Потім дослідники склали шість різних статистичних моделей — це дозволило розрахувати ймовірність дуже теплих або холодних десятиліть та століть, а не тільки абсолютних температур.

Аналіз показав, що кліматичні зміни, на відміну від сучасних, не проходили одночасно по всій планеті — найчастіше піки траплялися в половині регіонах планети (84% випадків). Також дослідники встановили, що нинішні зміни клімату відбуваються на 98% поверхні планети майже одночасно.

Вперше за 2000 років клімат почав змінюватися відразу у всіх регіонах Землі

Це дослідження повинно, нарешті, зупинити людей, які стверджують, що сучасні зміни клімату є частиною кліматичного циклу. Воно показує дійсно велику різницю між змінами клімату, що трапилися в минулому та глобальним ефектом антропогенного впливу.

Нагадаємо, що за оцінкою експертів ООН, кліматичні катастрофи внаслідок глобального потепління, відбуваються вже кожен тиждень і темп зростає набагато швидше, ніж передбачали фахівці.

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки