Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

ЄС скоротить фінансування проектів, пов'язаних з викопним паливом

ЄС скоротить фінансування проектів, пов'язаних з викопним паливом

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), державна фінансово-кредитна установа ЄС, припинить фінансування проектів, пов'язаних з викопним паливом, щоб привести свою стратегію у відповідність до Паризьких угод. Вони планують вкладати більше грошей у відновлювану енергетику.

Підрозділ ЄС з кредитування розробило плани, які пропонують скоротити підтримку проектів енергетичної інфраструктури, залежних від нафти, газу або вугілля та заборонити компаніям подавати подібні заявки на отримання кредитів після 2020 року.

В Європейському інвестиційному банку ж заявили, що вони переорієнтуються на довгострокові інвестиції, які будуть відповідати Паризьким угодам. Згідно з ним, країнам потрібно утримати зростання глобальної середньої температури «набагато нижче» 2°C та «докласти зусиль» для обмеження зростання температури величиною 1,5°C.

Банк також заявив, що він створить фонд для переходу на «зелену» енергетику. Він буде підтримувати проекти, які допоможуть членам ЄС перейти до екологічно чисту економіку. У минулому ЄІБ фінансував проекти, пов'язані з викопним паливом, включаючи Трансадріатичний газопровід та сховища нафти на Кіпрі.

У червні 80 організацій та академіків опублікували відкритий лист до ЄІБ, в якому закликали банк припинити фінансування в області викопного палива, яке перевищило 2,4 мільярда євро у 2018 році.

Алекс Дукас з організації Oil Change International, яка виступає на захист навколишнього середовища, зазначив: «Пропозиція ЄІБ припинити фінансування викопних видів палива до 2020 року — це величезний крок вперед в області кліматичного лідерства. Завдяки цьому найбільшому у світі кредитору, тепер цілком під силу залишити в минулому нафту, газ та вугілля».

Нагадаємо, що за оцінкою експертів ООН, кліматичні катастрофи внаслідок глобального потепління, відбуваються вже кожен тиждень і темп зростає набагато швидше, ніж передбачали фахівці.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки