Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Замкнуте коло: глобальне потепління різко збільшить потреби в електриці

Замкнуте коло: глобальне потепління різко збільшить потреби в електриці

Чим спекотніше буде погода, тим більше електрики піде на кондиціонування та охолодження. І якщо зростання доведеться задовольняти за рахунок викопного палива, надії зупинити кліматичну катастрофу не залишиться.

Одна з основних причин глобального потепління — зростання споживання енергії. Однак вірно й зворотне: чим вище середні температури, тим більше електрики витрачається на охолодження приміщень та техніки. За розрахунками дослідників з Бостонського університету, через кліматичні зміни, глобальні потреби в електроенергії до середини століття збільшаться до 58%.

Раніше вважалося, що потепління може трохи знизити потреби в електроенергії. Однак коли дослідники порівняли статистичні моделі попиту на електрику з декількома сценаріями кліматичних змін, результати показали протилежний результат.

За словами авторів, розрахунки виявилися складними та сильно залежали від регіону. У тропіках зростання температур завжди приводило до збільшення споживання енергії. Однак в помірних широтах скорочення опалювального сезону частково компенсувало зростання числа днів, коли використовуються кондиціонери. Крім того, в прогнозі необхідно було врахувати зміну чисельності та доходів населення в окремих регіонах.

Зіставивши всі наявні дані, дослідники прийшли до висновку, що соціально-економічний розвиток до 2050 року саме по собі збільшить попит на електроенергію у два-три рази. Однак через кліматичні зміни ця цифра буде помітно вище. Навіть при помірному потеплінні споживання електрики додатково зросте на 11-17%, а більш песимістичні сценарії передбачають зростання на 25-58%.

Потепління збільшить попит на електроенергію в більшості країн світу, в першу чергу в тропіках, на півдні США, в Південній Європі та Китаї. У Північній Європі, Росії, Канаді та на північному заході США попит може знизитися, але недостатньо, щоб компенсувати зростання в інших регіонах.

Головне питання полягає в тому, як саме будуть задовольнятися зрослі потреби в електриці. Сьогодні велика частина електроенергії на Землі все ще виробляється за рахунок спалювання викопного палива. Швидке розгортання системи ВДЕ критично важливе для того, щоб уникнути реалізацію найгіршого сценарію розвитку до 2050 року.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки