Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

ООН: активний розвиток сільського господарства прискорює зміни клімату

ООН: активний розвиток сільського господарства прискорює зміни клімату

Організація об'єднаних націй (ООН) опублікувала доповідь про шкоду для планети сільськогосподарського виробництва, яке постійно збільшує темпи свого зростання. За оцінкою експертів, на ферми, скотарські господарства та плантації доводиться більше третини вуглекислого газу, що викидається в атмосферу, що призводить до сильних засух та підвищенню температури.

Населення Землі постійно зростає — це призводить до зростання потреб в калорійної їжі. При цьому збільшення поголів'я худоби — не вихід: у 2011 році Продовольча та сільськогосподарська організація ООН заявляла, що на скотарство доводиться 39% від тих забруднень, що виробляє сільське господарство.

З того часу ситуація кардинально не змінилася, йдеться в доповіді Міжурядової групи ООН зі зміни клімату. На сільське господарство досі доводиться більше третини всіх викидів вуглекислого газу. Для порівняння: на промисловість, транспорт та електростанції разом узяті, припадає близько 60% викидів.

Збільшення озонового шару після промислової революції, яке посилює глобальне потепління, призвело до більш частих, тривалих та сильних засух в більшій частині світу, в тому числі в Середземномор'ї, деяких частинах Азії, Південної Америки та більшої частини Африки.

У звіті перераховані деякі пропозиції про те, що люди можуть зробити, щоб змінити ситуацію — в першу чергу, скоротити споживання м'яса та харчових відходів.

За оцінками вчених з 50 країн, які брали участь в підготовці доповіді, понад 25% від загального обсягу виробництва продуктів харчування щорічно викидається, а розкладання органічних відходів становить до 10% викидів парникових газів. Викидання продуктів тільки збільшує попит на них, що, у свою чергу, збільшує сільськогосподарське виробництво.

Нагадаємо, що раніше ООН опублікувала доповідь, в якій говорилося, що зміни клімату можуть призвести до бідності кількох мільйонів людей, відмови від демократії та прав людини, а в кінцевому підсумку — до сегрегації багатих і бідних та «кліматичному апартеїду».

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки