Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: 60% Світового океану зіпсовано людиною

Дослідження: 60% Світового океану зіпсовано людиною

Дослідження Національного центру екологічного аналізу та синтезу (NCEAS) США вперше оцінило сукупний вплив антропогенних чинників на океан — від забруднення до надмірного промислу риби — та швидкість змін, що відбуваються. Приблизно 60% океану схильне цьому впливу і ситуація буде погіршуватися, якщо не вжити термінових заходів.

Кліматичні зміни — основна рушійна сила цього процесу: зростає не тільки рівень світового океану, а і його температура та кислотність. У багатьох регіонах щорічно збільшується інтенсивність комерційного рибного промислу, кількість стічних вод та вантажного судноплавства. Сукупний вплив людини на океан за останнє десятиліття зросла майже у два рази.

Особливо постраждали прибережні регіони Австралії, Західної Африки, Східних Карибських островів та Близького Сходу. Найбільших збитків завдано мангровим чагарникам, кораловим рифам та водоростям.

Автори дослідження переконані, що це багатостороння проблема, яка вимагає такого ж підходу — не можна виправити тільки один з факторів та сподіватися на краще. Але якщо ніяких поліпшень не відбудеться, ще через десять років ситуація стане у два рази гірше — вже в порівнянні з нинішньою.

Однак у вчених є і хороша новина. Автори виявили, що у кожного континенту є свої «історії успіху» - зони, в яких шкідливий вплив знизився. Зокрема, рибний промисел та забруднення вод зменшилася біля берегів Південної Кореї, Японії, Великобританії та Данії. Це означає, що природоохоронні заходи щодо поліпшення екологічного стану океану діють — потрібна тільки політична воля.

Нагадаємо, що через підвищення температури води у Світовому океані та перевилов риби, концентрація метилртуті в організмі багатьох промислових видів морських хижаків зросла. Це може скоротити обсяг риби, придатної для вилову, через вміст в її організмі цієї токсичної для людини речовини.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки