Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Липень 2019 - найспекотніший місяць в історії спостережень

Липень 2019 - найспекотніший місяць в історії спостережень

Жителі Європи та Північної Америки на власному досвіді відчули вплив глобального потепління. Перше півріччя майже зрівнялося з рекордною спекою 2016 року, а танення морського льоду досягло максимальних показників.

Свіжа щомісячна доповідь Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) малює досить похмуру, хоч і очікувану, картину стану клімату нашої планети. У липні цього року середня температура на поверхні суші та океану виявилася на 0,95°C вище, ніж середня температура за все XX століття (15,8°C).

Це новий рекорд, який побив показник 2016 року. Липень 2019 року став вершиною безперервного росту середньої температури, що тривав протягом 16 місяців поспіль. А оскільки липень зазвичай найспекотніший місяць в році в північній півкулі — цей місяць автоматично стає переможцем. Досягнення вражаюче, враховуючи, що NOAA веде облік температур з 1880 року.

Важливим є те, що це явище не можна назвати разовим феноменом. Згідно з отриманими даними, в останні п'ять років кожний наступний липень був спекотніше попереднього, а все «топ-10» випали на період з 1998.

Липень 2019 - найспекотніший місяць в історії спостережень

Якщо взяти більш тривалий відрізок часу, то цей липень став 43-м поспіль, коли температура місяця піднялася вище середньої температури за XX століття. А з 1985 року не було жодного місяця, коли середньорічна температура опустилася б нижче за цю позначку.

В цілому перше півріччя 2019 посіло друге місце серед найспекотніших півріч XX століття, розділивши його з 2017 роком. Перше місце все ще утримує 2016 рік.

Що стосується окремих регіонів, то рекорди відзначені в Північній та Південній Америці, Азії, Африці, Австралії та Нової Зеландії, а також в деяких областях Атлантичного та Тихого океанів і на заході Індійського.

Липень 2019 - найспекотніший місяць в історії спостережень

Крім зростання температури, NOAA відзначає рекордно низький рівень кількості морського льоду. Арктичний лід досяг найменшого показника — на 4,3% нижче середніх значень за період з 1981 по 2000 років.

Липень 2019 - найспекотніший місяць в історії спостережень

Доповідь NOAA лише підтверджує те, про що свідчать звіти вчених ООН, NASA, ETHZ та інших груп, які постійно вказують на все більш значні кліматичні зміни, що відбуваються у світі.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки