Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Почніть відселяти людей з узбережжя, поки не пізно»

«Почніть відселяти людей з узбережжя, поки не пізно»

Десять наукових організацій в спільному дослідженні вказали на небезпеку руйнування берегової лінії через кліматичні зміни. Хвилі будуть все вище, і потрібно вже зараз планувати масову міграцію вглиб материків.

Десять дослідних організацій, включаючи Національний центр океанографії США, розробили моделі поведінки хвиль в різних кліматичних сценаріях. Якщо їх узагальнити, то можливих результатів два: в разі, якщо зростання середньої температури вдасться стримати в межах 2 градусів у порівнянні з доіндустріальною епохою — тобто всі країни виконають умови Паризької угоди про клімат — зміни хвильової картини залишаться в природних межах.

Однак, якщо необхідних заходів вжито не буде, а темпи зростання температури збережуться, людство зіткнеться зі значними змінами в характері поведінки хвиль уздовж половини берегової лінії планети.

Наприклад, в південній Австралії довші хвилі з півдня змінять стабільність узбережжя. У Британії до кінця 2100 на 10% знизиться висота хвиль. У деяких регіонах збільшиться частота хвиля, що призведе до руйнування берегової лінії та розташованої там інфраструктури, а в деяких випадках — до повеней.

Автори іншого дослідження, вчені з університетів Гарварда, Стенфорда інших університетів США, вважають, що єдиний спосіб уникнути масового та неконтрольованого переселення народів з прибережних територій вглиб континентів — почати планувати його вже зараз.

Замість того щоб розбиратися з наслідками вимушеної міграції, дослідники пропонують розробити більш продуманий стратегічний підхід до проблеми, прийняти закони та створити інфраструктуру, яка допоможе кліматичним біженцям максимально швидко та без проблем знайти новий будинок.

Деякі заходи, які вони пропонують, здаються очевидними — наприклад, обмежити будівництво нерухомості в зонах ризику та інвестувати в створення доступного житла в більш безпечних районах — інші виглядають дуже складними. Зокрема, автори хочуть побудувати інфраструктуру збереження культурної спадщини маргінальних спільнот, які можуть втратити його після міграції.

Про загрозу повеней вчені пишуть не вперше. Ще у 2014 році міжурядова група експертів зі зміни клімату при ООН розрахувала, що до 2100 року рівень моря через розігрівання планети, при самому песимістичному сценарії, підніметься на 1 метр. Але, за оцінкою групи провідних фахівців з Великобританії, США та Нідерландів, прогноз 2014 року слід переглянути — рівень моря, швидше за все, піднімається до 2100 не на один, а на два метри.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки