Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Найдавніше озеро в Європі допомогло вивчити історію зміни клімату на континенті

Найдавніше озеро в Європі допомогло вивчити історію зміни клімату на континенті

Міжнародна група вчених підбила підсумки п'ятнадцяти років досліджень Охридського озера. Їм вдалося встановити точний вік одного з найстаріших озер у світі — воно існує вже 1,36 мільйона років. Крім того, вони пробурили на дні озера свердловину глибиною 568 метрів, щоб проаналізувати дані відкладень та реконструювати історію зміни клімату в регіоні.

Проект глибокого буріння на Охридському озері, розташованому на кордоні між Албанією та Північною Македонією, в якому взяли участь 47 дослідників з 13 країн, дозволив отримати більше інформації про історію зміни клімату. Група, очолювана геологом Берндом Вагнером з Кельнського університету, опублікувала результати своїх досліджень, які зачіпають останні 1,36 мільйона років — вік самого озера.

Проект буріння почався 15 років тому. Це одне з перших досліджень для визначення віку озера та кращого розуміння історії клімату в Середземноморському регіоні. Глибоке буріння проводилося у 2013 році, а на аналіз добутого матеріалу пішло п'ять років.

Осадові відкладення, що випали в озеро, дозволили вченим реконструювати історію клімату регіону за цей період. Тепер їх можна порівняти з даними, отриманими за допомогою моделей. Таким чином, дослідження допомагають краще зрозуміти причини виникнення фаз дощів і точно оцінити наслідки зміни клімату для майбутніх прогнозів.

Наприклад, дані свідчать про значне збільшення зимових опадів в північній частині Середземноморського регіону в теплу пору року. Крім цього дослідники встановили, що низький тиск в західній частині Середземномор'я зріс через підвищення температури поверхні регіону в цілому. Подібний ефект може бути викликаний глобальним потеплінням.

Найдавніше озеро в Європі допомогло вивчити історію зміни клімату на континенті

Кліматичні зміни, які викликані глобальним потеплінням, вперше в історії спостережень, зараз охопили 98% території Землі, тоді як в останні 2 тисячі років цикли потеплінь та похолодань охоплювали тільки окремі регіони. А кліматичні катастрофи, за оцінкою експертів ООН, відбуваються вже кожен тиждень і темп зростає набагато швидше, ніж передбачали фахівці.

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки