Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Парки не завжди найкраще рішення для охолодження міст»

«Парки не завжди найкраще рішення для охолодження міст»

Швейцарські вчені досліджували вплив опадів та чисельності населення на зростання температури в містах у порівнянні з сусідніми областями та виявили, що парки охолоджують мегаполіси — але не скрізь.

Зони підвищеної температури в містах — так звані острівці спеки — можуть, особливо в екстремально спекотні дні, представляти загрозу для людей з ослабленим здоров'ям. Вчені з Вищої технічної школи Цюриха вивчили це явище в різних містах світу та виявили, що ефективність стратегій природного охолодження варіюється в залежності від регіонального клімату.

«Ми знаємо, що рослини створюють більш приємне середовище проживання у містах, але нам потрібно було порахувати, скільки саме зелених насаджень потрібно для появи значного ефекту охолодження», пояснив Габріель Маноллі, провідний дослідник.

Маноллі та його колеги з США вивчили дані 30 000 міст і прилеглих територій з усього світу. Вони врахували середню температуру влітку, чисельність населення та кількість опадів. Як виявилося, феномен острівців спеки проявляється найсильніше у великих містах, де випадає багато опадів.

Як правило, дощі стимулюють ріст дерев в передмістях, і околиці міст стають прохолодніше. Цей ефект проявляється в найбільшій мірі, коли середня кількість річних опадів досягає 1500 мм, наприклад, як в Токіо. Подальше збільшення опадів не грає ролі.

Дві кліматичних крайності добре ілюструють роль рослинності у феномені острівців спеки: дуже сухі регіони з одного боку та тропічні — з іншого.

Завдяки ретельно продуманим програмами точкового озеленення в таких місцях, як Фінікс, столицю штату Аризона, вдається домогтися зниження середніх температур, не зважаючи на пустелю навколо міста. Сінгапуру ж, оточеному тропічними лісами, знадобиться набагато більше парків, щоб знизити температуру. У таких регіонах краще використовувати інші методи охолодження — підвищення циркуляції повітря або затінення, а також нові матеріали, що розсіюють тепло.

«Єдиного правильного рішення не існує, все залежить від навколишнього середовища та характеристик регіонального клімату», пояснив Маноллі.

Нагадаємо, що в останні роки, все більше й більше архітекторів розробляють проекти, де хмарочоси перевтілюються в вертикальні ліси, а деякі пророки придумують майбутні міста, де практично всі будівлі будуть покриті рослинами: деревами, квітами та іншої флорою. Все це є продовженням багаторічної тенденції по просуванню екологічно стійкої та соціально відповідальної архітектури — руху, який стає все більш актуальним у зв'язку зі зміною клімату та вибуховим зростанням населення.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки