Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Японія планує скинути радіоактивну воду з Фукусіми в океан

Японія планує скинути радіоактивну воду з Фукусіми в океан

Міністр природоохорони Японії Йошіакі Харада, на останньому брифінгу озвучив важливу дату — літо 2022 року. До цього терміну закінчиться вільне місце для ємностей із зараженою водою на території АЕС «Фукусіма».

За кілька років на Фукусімі накопичилося понад 1000 резервуарів з опроміненою водою, по тисячі тонн кожна, а вода з підземних джерел все прибуває. Вихід один — злити радіоактивні відходи та сподіватися, що величезний Тихий океан їх «нейтралізує».

Влада Японії наполягає, що вивчили всі способи очищення води та не знайшли іншого рішення. У 2013-му за допомогою вулканічної породи цеоліт із зараженої води витягли цезій, потім відфільтрували її від стронцію, але зіткнулися з проблемою тритію. Він занадто легко розчиняється у воді та на сьогодні просто немає технологій здатних знешкодити таку кількість опроміненої рідини.

Критики, в особі Грінпіс, тут же уточнили — технології як раз є, але вони недешеві. Наприклад, перспективна установка Kurion, яка коштує $1 млрд та вимагає кілька сотень мільйонів доларів в рік на експлуатацію. Втім, з урахуванням наявних обсягів радіоактивної води, це дійсно може бути економічно невигідно. Тоді дешевше і простіше побудувати на всій 30-км зоні відчуження тисячі бетонних басейнів-саркофагів, але й це не вихід.

Що ж буде з океанічної середовищем, якщо в неї потрапить така кількість радіоактивних матеріалів, ніхто прорахувати не береться, але глобальний збиток буде астрономічним.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки