Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Експертна думка: «Нинішніх технологій досить, щоб врятувати Землю від кліматичної катастрофи»

Експертна думка: «Нинішніх технологій досить, щоб врятувати Землю від кліматичної катастрофи»

Автори доповіді про повний перехід глобальної енергосистеми на поновлювані джерела енергії, дивляться в майбутнє з обережним оптимізмом. За їх словами, у людства достатньо ресурсів, щоб утримати зростання температур на рівні 1,5°C.

Новини про кліматичні зміни можуть призвести у відчай: льодовики тануть все швидше, рівень моря зростає, а хвилі спеки загрожують здоров'ю людей та цілим екосистемам. При цьому до влади приходять політики, які заперечують глобальне потепління і підтримують вугільну та нафтову промисловість. Однак деякі експерти впевнені, що людство зможе запобігти кліматичній катастрофі, яку само ж і викликало. Серед них — співробітники Лаапенрантського технологічного університету та Німецького інституту економічних досліджень.

Видання Clean Technica поговорити з двома його авторами — Крістіаном Брейером та Гансом-Йозефом Фелл. На думку вчених, їх дослідження може стати основою для всеосяжного плану енергетичної трансформації, яка необхідна для швидкого та ефективного вирішення кліматичної кризи.

Багато хто вважає, що ВДЕ невиправдано дороги та не можуть забезпечити стійкого виробітку енергії. Аналіз спростував обидва цих міфи.

За розрахунками Брейера та Фелла, світова енергосистема, заснована на поновлюваних джерелах енергії, забезпечить безперебійне постачання в будь-який час року в будь-якому регіоні планети. При цьому, вартість енергії буде нижче, ніж сьогодні. З точки зору збереження клімату такий перехід ще набагато дешевше альтернатив — будівництва АЕС або масового уловлювання атмосферного вуглецю. В цілому, повна декарбонізація економіки скоротить викиди парникових газів на 65%.

Політикам необхідно зрозуміти, що інвестиції в чисту енергію не тільки врятують планету, а й підштовхнуть розвиток економіки, підкреслюють вчені.

Зокрема, енергетичний перехід забезпечить 15 млн додаткових робочих місць. Однак щоб він здійснився, слід прийняти цілий ряд економічних та політичних заходів — наприклад, збільшити вкладення в ВДЕ та забезпечити їм пільгові умови. Від пільг, якими користуються виробники нафти, вугілля та газу, не тільки необхідно якомога швидше відмовитися, але й ввести вуглецевий податок.

На жаль, поки політики не готові вжити необхідних заходів, не зважаючи на активне занепокоєння молодих виборців.

Брейер та Фелл пов'язують свої надії з окремими лідерами, які змінюють уявлення людей до боротьби зі змінами клімату. Окремо вони згадують шведську активістку Грету Тунберг, якій було присвячено їх дослідження.

На жаль, навіть швидкий перехід на чисту енергію та утримання глобальних температур на рівні в 1,5°C не врятує людство від важких наслідків. Зокрема, будуть затоплені багато прибережних міст — від Токіо до Нью-Йорка. Однак якщо не вживати ніяких заходів, наслідки будуть набагато гірше. Життя на Землі, швидше за все, збережеться навіть після кліматичної катастрофи, проте мільйони біологічних видів та людська цивілізація її не переживуть.

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки