Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Літо 2019 року стало найспекотнішим в історії спостереження

Літо 2019 року стало найспекотнішим в історії спостереження

Літо 2019 року, в північній півкулі, стало найспекотнішим в історії спостереження. Записи про температурних перепадах формуються з 1880 року, відповідно це літо стало найспекотнішим як мінімум за останні 140 років.

Середня температура в Північній півкулі в період з червня по серпень 2019 року було на 1,13°C вище середнього значення 20 століття. Крім того, цей серпень став найспекотнішим місяцем у світі. Про це пише The Washington Post з посиланням на Національне управління океанічних і атмосферних даних США (NOAA).

Вчені відзначають, що висока температура встановилася навіть без феномена Ель-Ніньо в тропічній частині Тихого океану. Зазвичай, ця кліматична подія переносить жарке повітря з однієї частини в іншу, ще більше підвищуючи температуру.

Літо 2019 року стало найспекотнішим в історії спостереження

Ель-Ніньо — відхилення температури поверхні океану в екваторіальній частині в більшу сторону від середніх значень, яке призводить до змін клімату в різних регіонах Землі, зокрема, впливає на обсяг опадів та погоду. Кліматологи прогнозували його появу у 2019 році на рівні 85% - це могло привести до сильних засух та зміни клімату.

П'ять найспекотніших років в історії спостереження відбулися якраз за останні п'ять років, а 2019 рік став найспекотнішим з них. Цього літа була сильна спека в Європі, температура в деяких країнах піднімалася до 45°C. Горіли ліси Сибіру, Канади та Аляски, а рівень арктичного морського льоду в черговий раз встановив нові антирекорди.

Літо 2019 року стало найспекотнішим в історії спостереження

Раніше ООН опублікувала доповідь, в якому говорилося, що зміни клімату можуть призвести до бідності кількох мільйонів людей, відмови від демократії та прав людини, а в кінцевому підсумку — до сегрегації багатих і бідних та «кліматичному апартеїду».

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки