Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: глобалізація бізнесу має зупинити глобальне потепління

Дослідження: глобалізація бізнесу має зупинити глобальне потепління

Бізнес нерідко вважають слабкою ланкою в боротьбі з глобальним потеплінням, але головних забруднювачів не так багато, і для всіх діють універсальні закони. Шведські вчені-екологи пропонують свій рецепт, як використовувати транснаціональні корпорації, що контролюють майже весь світ, на благо планети.

Так звані транснаціональні корпорації (ТНК) зараз контролюють весь уклад життя на Землі, переконані автори дослідження, проведеного Шведською академією наук. Ситуація породжує нові ризики, але дає надію впоратися з головною стратегічною загрозою існуванню людства — глобальним потеплінням. Еколог Карл Фолке у своїй роботі назвав універсальні тренди, яким підкоряються ТНК з різних галузей, і якими, як він упевнений, можна скористатися, щоб змінити їх способи ведення бізнесу.

Як зазначає Science Alert, зараз всього 100 корпорацій відповідають за 70% емісії парникових газів, а їх вплив видно повсюдно: фармацевтичні компанії настільки сильні, що породжують кризи в галузі охорони здоров'я; енергетичні компанії настільки могутні, що можуть передбачати кліматичні кризи за десятиліття вперед.

«ТНК стали визначальною рисою взаємозв'язку людей та природи, де ми, як гіпердомінантний вид у біосфері, впливаємо на глобальні моделі екологічних змін», підкреслює Фолке.

Досвід показує, що в останні десятиліття дії урядів не були достатньо рішучими, а добровільні обмеження бізнесу — ефективними. Відмінна ілюстрація цього — торговий флот, який використовує найбрудніше серед всіх нафтопродуктів бункерне паливо.

Дослідження: глобалізація бізнесу має зупинити глобальне потепління

Концентрація вимірюється, наприклад, як частка прибутку або продажу, частки ринку, експорту, виробництва, обсяги торгівлі або доступ до ресурсів.

Однак вчений впевнений, що глобалізація бізнесу — зараз головний шанс для людства. Без ТНК глобальне потепління не зупинити, однак число гравців обмежена, а модель ТНК підпорядковується певним закономірностям незалежно від галузі або країни походження.

«Розуміння та вплив на нову динаміку антропоцену має фундаментальне значення для добробуту людей, і ТНК, безсумнівно, є його частиною», пишуть автори дослідження.

Фолке нагадує, що зміни баченні вже відбуваються — наприклад, явним став тренд на відмову від вугілля — і в наших силах їх підштовхнути, стимулюючи корпорації до ведення соціально відповідального бізнесу.

По-перше, необхідно вивести збереження навколишнього середовища на перший план при реалізації будь-яких проектів — то, що Фолке називає «екологічним мейнстрімом».

По-друге, необхідно чітко прописувати ці вимоги в ліцензіях, адже значна частина харчового бізнесу та видобутку корисних копалин регулюється державами.

По-третє, Фолке вітає тренд на «глобальну прозорість» для споживчих компаній — на Заході стало вигідним підкреслювати відмову від дитячої праці або повторне використання матеріалів. Цю практику треба постійно розширювати, і в майбутньому, це стане основою для громадського контролю.

Вчений підкреслює, що ТНК можуть та повинні стати частиною розв'язання загальної кліматичної проблеми та навчитися не тільки робити гроші, але й направляти зусилля щодо захисту біосфери на благо майбутніх поколінь.

Нагадаємо, що інша група європейських вчених підрахувала, що нинішніх «зелених технологій» вже вистачить для того, щоб зупинити кліматичну катастрофу. Необхідно лише використовувати їх повсюдно та почати робити це якомога раніше.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки