Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

В Австралії закінчується питна вода

В Австралії закінчується питна вода

Австралія регулярно стикається з екстремальною погодою — повенями, посухами та лісовими пожежами. В останні роки ситуація значно погіршилася, і вчені запевняють, що всьому виною глобальне потепління. У нинішньому році воно торкнулося буквально кожного жителя сходу країни — там закінчується прісна вода.

Приблизно до Різдва, в місті Стенторп в Східній Австралії, настане «нульовий день» - тут повністю вичерпається останнє джерело прісної води. Схожа доля чекає ще півтора десятка містечок та селищ в даному регіоні, тому що вони не можуть дозволити собі купувати дорогу привізну воду. Рахунок йде на місяці, між тим, в Південній півкулі тільки починається весняно-літній період і майбутня спека тільки посилить проблему.

В штаті Новий Південний Уельс деякі резервуари заповнені всього на 1%. Притоки найбільшої річкової системи Дарлінг-Муррей майже пересохли.

Ряд ферм на сході країни вже спорожнів, садівники викорчовують плодоносні дерева і кущі та забивають худобу. Деякі виробники вирішили відмовитися від посівів в цьому році, а інші не виключають закриття бізнесу. За розрахунками експертів, посуха обійдеться економіці регіону в $70 млн.

Купити бутильовану воду в магазинах можна тільки за великі гроші, поліція реєструє все більше випадків крадіжок.

В Австралії закінчується питна вода

Фото AFP / William WEST

Трохи виправити ситуацію повинні трубопроводи, а також буріння підземних вод. У великих містах спішно прокладають труби, щоб доставляти воду здалеку, гідрогеологи отримали щедрі гранти на пошуки нових підземних вод, але всі ці заходи можуть відстрочити «нульовий день» хіба що на кілька років. Однак, це навряд чи кардинально виправить ситуацію — особливо з огляду на те, що значну частину води доведеться витрачати на гасіння лісових пожеж.

Австралія давно носить прізвисько «Країни, обпаленої сонцем» - достатку води тут ніколи не спостерігалося, тому жителі звикли витрачати її раціонально. Але глобальні зміни клімату погіршили ситуацію настільки, що на сході країни більше ніхто не покладається на опади.

Рекордна посуха змушує навіть консервативних австралійських фермерів повірити в глобальне потепління. На жаль, політиків це поки не стосується. Керівництво країни активно підтримує вугільну промисловість та стверджує, що боротьба зі змінами клімату підірве економічне зростання.

В Австралії закінчується питна вода

Фото AFP / William WEST

На думку експертів, нинішніх технологій досить, щоб забезпечити все людство енергією та уникнути кліматичної катастрофи. Ключовий фактор розв'язання проблеми — не інновації, а політична воля. І саме її зараз, на жаль, не вистачає.

За матеріалами: Agence France-Presse

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки