Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: останні 60 років людство живе у світі з підвищеним вмістом вуглекислого газу

Дослідження: останні 60 років людство живе у світі з підвищеним вмістом вуглекислого газу

Вуглекислий газ є парниковим газом, який сприяє потеплінню атмосфери Землі та вважається рушійною силою глобальної зміни клімату. За останні 60 років атмосферні умови з високим вмістом вуглекислого газу стали нормою на Землі. Це не могло не позначитися на житті людей.

Згідно з дослідженням «Низькі рівні CO2 всієї епохи плейстоцену», за всі 2,5 млн років ери плейстоцену (епоха четвертинного періоду, що почалася 2,588 мільйона років тому та закінчилася 11,7 тисячі років тому) концентрація вуглекислого газу в середньому становила 230 мільйонних часток (ppm).

Сьогоднішній рівень становить понад 410 ppm. Дослідження показує, що у 1965 році концентрація вуглекислого газу в атмосфері перевищила 320 ppm, абсолютно рекордне значення для останніх 2,5 млн років.

«Згідно з дослідженням, починаючи з виникнення першої людини прямоходячої, що сталося приблизно 2,1-1,8 млн років тому, до 1965 року, ми жили в середовищі з низьким вмістом вуглекислого газу — концентрація становила менше ніж 320 ppm», - розповідає доктор Іге Чжан, співавтор дослідження та доцент кафедри океанографії в Коледжі наук про Землю в Техаському університеті. «Нинішнє середовище з високим вмістом вуглекислого газу є не тільки експериментом над кліматом та природою, а й експериментом над нами самими».

Вчені проаналізували карбонати ґрунту на Лесовому плато у Центральному Китаї, щоб кількісно оцінити давні атмосферні рівні вуглекислого газу. «Так, вчені-кліматологи часто використовують крижані керни як «золотий стандарт» в фізичних кліматичних записах», - розповідає Чжан. «Але крижані керни покривають тільки останні 800 000 років».

«Важливо вивчати атмосферні концентрації CO2 в геологічному минулому, тому що ми знаємо, що кліматичні наслідки вже є і їх буде ще більше. Один зі способів дізнатися про ці наслідки — вивчити історію Землі», - додав Чжан. «Тоді ми зможемо побачити, які рівні CO2 у нас були, як виглядав клімат і як це пов'язано».

Аналізуючи педогенні карбонати, знайдені в стародавньому ґрунті, або палеоґрунті з Лесового плато, вчені реконструювали рівні вуглекислого газу на Землі.

«Лесове плато — це неймовірне місце, де можна побачити скупчення пилу та ґрунту, - сказав Чжан, - Самому ранньому виявленому пилу на цьому плато - 22 млн років тому. Тому він має дуже довгі «записи». У шарах лесу та палеоґрунті містяться карбонати, які «реєструють» вуглекислий газ в атмосфері».

«Зокрема, карбонати, що утворюються під час формування ґрунту, зазвичай досягають ізотопної рівноваги вуглецю з навколишнього середовища та ґрунту, який являє собою суміш атмосферних CO2 та CO2, що утворюється при диханні ґрунту. Завдяки застосуванню двокомпонентної моделі змішування, ми можемо відновити рівні палео-CO2 використання карбонатів у викопних ґрунтах», - сказав Джіавей Да з Нанкінського університету.

«Ми розвивалися в середовищі з низьким вмістом вуглекислого газу, — додає Чжан, — і то, як люди будуть розвиватися та будуть залежати від сьогоднішнього рівня вуглекислого газу, ще тільки належить побачити».

Нагадаємо, що згідно з дослідженням американських вчених - дихати повітрям сучасного мегаполісу рівносильно викурюванню пачки сигарет щодня. Дослідники привели таку аналогію, щоб описати свої висновки.

За матеріалами: Хайтек

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки