Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Зміна клімату змусить тварин мігрувати та змінюватися одночасно, але деякі види просто вимруть

Зміна клімату змусить тварин мігрувати та змінюватися одночасно, але деякі види просто вимруть

У тварин не дуже багато варіантів, коли справа доходить до виживання в результаті зміни клімату — вони можуть генетично адаптуватися до нових умов, змінити свої ареали існування або і те, і інше.

Нове дослідження, яке було опубліковано в PNAS показує, що конфлікти між видами, по мірі їх адаптації та зміни діапазонів життя, можуть привести до того, що деякі тварини просто зникнуть, тому вкрай важлива зв'язність ландшафту в умовах зміни клімату.

Дослідники з Університету Британської Колумбії та Університету Монпельє, намагаючись зрозуміти, як види можуть реагувати на зміну клімату, провели великомасштабне комп'ютерне моделювання, яке показує — хоча переміщення та генетична адаптація до зміни клімату допомагають підтримувати біорізноманіття, ці два фактори можуть увійти в конфлікт.

Еколог UBC Патрік Томпсон, провідний автор дослідження, сказав, що воно підкреслює цінність коридорів дикої природи, які можуть допомогти зберегти максимально можливе біологічне різноманіття. Крім того, він підкреслює небезпеку фрагментації ландшафту, наприклад, шляхом зведення бар'єрів або поділу місцевості на дороги.

Поширення відноситься до руху видів через ландшафти, в той час як адаптація є еволюційною відповіддю організмів на зміну навколишнього середовища. Коли види розсіюються та пристосовуються, види, що швидко розвиваються, перешкоджають зсуву ареалів існування видів, які адаптуються більш повільно, що призводить до їх зникнення.

«Гарна новина полягає в тому, що цей конфлікт між переміщенням та адаптацією зменшується, коли швидкість руху висока, що підкреслює важливість підтримки добре пов'язаних ландшафтів. Якщо ми не врахуємо як розселення, так і адаптацію, то можемо переоцінити, скільки видів може вижити в зміненому середовищі», розповів Патрік Томпсон, еколог UBC.

Попередні дослідження розглядали питання розсіювання та адаптації, але, як правило, фокусувалися на одному виді. Досліджуючи середу, в якій взаємодіють кілька видів, дослідники сподіваються краще зрозуміти ризики, пов'язані зі зміною клімату для біорізноманіття.

Нагадаємо, що глобальне потепління, та викликана ним зміна клімату, змушує мігрувати не тільки тварин. Кліматичні зміни вже призвели до появи мільйонів біженців, але їх кількість досягне 1,5 млрд протягом наступних 30 років. Крім цього, через кліматичні зміни існує небезпека руйнування берегової лінії — хвилі будуть все вище, і потрібно вже зараз планувати масову міграцію вглиб материків.

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки