Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Набрали чинності нові міжнародні норми, що регулюють викиди чорного вуглецю

Набрали чинності нові міжнародні норми, що регулюють викиди чорного вуглецю

Сьогодні, 7 жовтня, набрали чинності міжнародні норми, які обмежують національні викиди так званого чорного вуглецю — продукту неповного згоряння вугілля, дизельного палива або біопалива. Основними джерелами таких викидів є лісові пожежі, споживання енергії в житловому секторі, на транспорті та в промисловості. Чорний вуглець, або просто сажа, не тільки погіршує якість повітря, але й прискорює глобальне потепління. Наприклад, потрапляючи на лід або сніг, сажа різко збільшує поглинання сонячної радіації.

Від забруднення повітря щороку помирають 7 мільйонів чоловік, десятки мільйонів хворіють респіраторними, серцевими та онкологічними хворобами. Викликане діяльністю людини забруднення атмосфери викликає танення льодовиків, прискорює процес зміни клімату на планеті та призводить до деградації навколишнього середовища. В Європі, в результаті поганої якості повітря, під загрозою перебувають майже дві третини екосистем.

Але країни не сидять склавши руки. Кілька років тому, держави — члени Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК) прийняли «Протокол по боротьбі з окисленням, евтрофікацією та приземним озоном», відомий як Гетеборзький протокол. Він встановлює гранично допустимі норми викидів для чотирьох забруднюючих речовин: сірки, оксидів азоту, летких органічних сполук та аміаку. Потім були вироблені Поправки до Протоколу, згідно з якими країни регіону повинні скоригувати національні рівні викидів шкідливих речовин.

7 жовтня відбулася важлива подія в боротьбі зі зміною клімату та забрудненням повітря — в 18 країнах Європи та Північної Америки, в тому числі у Великобританії, Канаді та США. Поправки до Гетеборзького протоколу вступили в законну силу.

Протокол та Поправки до нього були розроблені на базі Конвенції про транскордонне забруднення повітря на великі відстані. Нові поправки є першими в історії обов'язковими міжнародними нормами, які передбачають скорочення, в тому числі, викидів так званого недовготривалого кліматичного забруднювача повітря — чорного вуглецю або сажі. Викиди цієї речовини сприяють глобальному потеплінню, зокрема, через поглинання сонячної радіації. Чорний вуглець утримує тепло в 680 разів інтенсивніше, ніж CO2.

«Конвенція про транскордонне забруднення повітря, якої в цьому році виповниться 40-років, забезпечує основу для успішної співпраці та як і раніше є єдиним регіональним документом, який пропонує політичне розв'язання цієї проблеми, — заявила Виконавчий секретар Європейської економічної комісії ООН Ольга Альгаерова. - Комісія разом зі сторонами Конвенції сприятиме ратифікації Гетеборзького протоколу та Поправок до нього також і іншими країнами регіону, особливо в Східній та Південно-Східній Європі, на Кавказі та в Центральній Азії».

Європейська економічна комісія (ЄЕК) була створена в 1947 році Економічною та соціальною радою ООН. До її складу входять 56 країн з Європи, СНД та Північної Америки.

За матеріалами: UN News

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки