Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

МВФ розрахував розмір вуглецевого податку, який врятує планету від глобального потепління

МВФ розрахував розмір вуглецевого податку, який врятує планету від глобального потепління

Щоб уникнути катастрофічних змін клімату, людству необхідно вжити жорстких заходів щодо обмеження викидів парникових газів. За розрахунками Міжнародного валютного фонду, тільки підвищення вуглецевого податку зможе забезпечити достатню швидкість декарбонізації економіки. Прийняти дане рішення повинні уряди розвинених країн, але до реформ, на жаль, готові не всі.

Доповідь присвячена до щорічної спільної наради МВФ та Світового банку, що відбудеться наступного тижня, на який новообраний директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва планує закликати до дій щодо захисту навколишнього середовища.

Мета оподаткування викидів — збільшення вартості «брудної» енергії, зробивши перехід до «зелених» технологій більш привабливим з економічної точки зору. Крім цього, вуглецевий податок повинен стимулювати виконання країнами Паризької угоди, в якій йдеться про скорочення викидів CO2 та запобігання глобального підвищення температури на 2°C у порівнянні з доіндустріальним періодом.

«Вуглецевий податок є найбільш потужними та ефективним інструментом, але тільки в тому випадку, якщо він буде реалізований справедливим та сприятливим для розвитку способом», йдеться в повідомленні Міжнародного валютного фонду.

Сьогоднішня середня ставка вугільного податку становить всього $2 за тонну CO2, чого явно недостатньо для декарбонізації. У країнах Великої двадцятки (G-20), які виробляють найбільше парникових газів, ставка вуглецевого податку до 2030 року повинна піднятися до $75.

На думку експертів, реформи позначаться навіть на державах, яких дане оподаткування не торкнеться безпосередньо. Щоб не відстати від науково-технічного прогресу та бути конкурентоспроможними, їм також доведеться відмовлятися від викопного палива.

У МВФ відзначають, що на перших етапах різке зростання вуглецевого податку може негативно позначитися на розвитку економіки. Наприклад, ціни на вугілля піднімуться більш ніж в три рази, а вартість електрики зросте на 30% в Канаді та на 70-90% в Австралії. У більшості країн також зростуть ціни на бензин — в середньому на 5-15%.

Проте, в довгостроковій перспективі, введення високого вуглецевого податку буде вигідним: крім запобігання кліматичної катастрофи та якнайшвидшого переходу на «зелені» технології, цей захід зробить повітря чистішим. Тільки в Китаї це врятує 725 000 життів протягом 10 років.

Зібрані гроші МВФ пропонує направити на допомогу людям, які опиняться в складній ситуації через швидкі реформи. Це зробить податок більш прийнятним з політичної точки зору.

На жаль, поки уряду та суспільство в розвинених країнах не можуть домовитися про заходи боротьби з глобальним потеплінням. Наприклад, у Франції, план уряду встановити вуглецевий податок вище $50, що могло посприяти підвищенню цін на паливо, призвів до повстання «жовтих жилетів». У США ряд законодавців пропонують інвестувати значні суми в декарбонізацію економіки, проте, поки країною керує адміністрація Дональда Трампа, який вивів її з Паризької угоди, цей план залишається нереальним.

Нагадаємо, що згідно з дослідженням, проведеним The Guardian спільно з Інститутом кліматичної відповідальності США (Climate Accountability Institute), 20 паливно-енергетичних компаній, які безжально експлуатують світові запаси нафти, газу та вугілля, несуть пряму відповідальність за 35% всіх світових викидів вуглецю, які потрапили в атмосферу з 1965 по 2017 роки.

За матеріалами: PHYS.ORG

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки