Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нове дослідження: закислення океану може привести до масового вимирання риб та морських тварин

Нове дослідження: закислення океану може привести до масового вимирання риб та морських тварин

Дослідники з Німецького дослідницького центру геонаук отримали пряме свідчення того, що крейдове вимирання, яке відбулося 66 млн років тому, збіглося з різким закисленням океану. Вчені безпосередньо зв'язали ці події та спробували спрогнозувати, як закислення, що може статися в майбутньому, вплине на життя морських тварин.

Одним з ключових наслідків кліматичних змін є те, що океани окислюються, оскільки вони поглинають вуглецеві викиди в результаті спалювання вугілля, нафти та газу, відзначили вчені. Вони стверджують, що останні дослідження є попередженням про те, що людство ризикує зіткнутися з потенційним «екологічним колапсом», пов'язаним з океанами.

Щоб прийти до цих висновків, дослідники проаналізували невеликі черепашки у відкладеннях, що утворилися незабаром після падіння гігантського метеорита на Землю, знищивши динозаврів і три чверті морських видів. Хімічний аналіз показав зниження на 0,25 pH океану протягом століть. Однак навіть це значення призвело до масового вимирання тварин.

На відновлення середовища знадобилося кілька мільйонів років, перш ніж вуглецевий цикл досяг рівноваги та морські організми, що володіють вапняними скелетами, знову змогли широко поширитися по планеті.

Філ Вільямсон, один з учасників дослідження, зазначає, що паралелі між історичними подіями та сучасністю напрошуються, але припущення про це потрібно робити обережно.

«Рівень CO2 в той час вже був значно вище, ніж сьогодні, а рівень pH - набагато нижче. Проте, це дослідження — додаткове попередження про те, що глобальні зміни в хімії океану, які ми нині спостерігаємо, можуть завдати незворотної шкоди океанам», - додав він.

Нагадаємо, що згідно з дослідженням Національного центру екологічного аналізу та синтезу (NCEAS) США, яке вперше оцінило сукупний вплив антропогенних чинників на океан, від забруднення до надмірного промислу риби — приблизно 60% Світового океану зіпсовано людиною і ситуація буде погіршуватися, якщо не вжити термінових заходів.

За матеріалами: The Guardian

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки