Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

C 2021 року тропічним лісам буде не вистачати води

C 2021 року тропічним лісам буде не вистачати води

Згідно з дослідженням Інституту міжнародної екології в США, чиї доводи підтверджуються даними Інституту космічних досліджень Бразилії, через два роки лісам Амазонки буде не вистачати води, що призведе до часткового вимирання дерев. Однак інші вчені вважають, що це станеться тільки через 10-15 років.

Через два роки тропічні ліси в Південній Америці можуть перестати виробляти достатньо води для підтримки життєдіяльності та почнуть повільно деградувати, перетворюючись в суху савану і вивільняючи мільярди тонн вуглецю в атмосферу. Це може привести до прискорення глобального потепління та зміни клімату по всій Південній Америці.

Такі висновки містяться в аналітичній записці, опублікованій на цьому тижні старшими науковими співробітниками Інституту міжнародної екології імені Пітерсона у Вашингтоні.

Доповідь викликала суперечки серед вчених-кліматологів країни. Одні вважають, що до моменту, коли ліси Амазонки будуть страждати від нестачі води, ще 15-20 років. Інші зазначають, що висновки цього дослідження відображають небезпеку, яка існує для виживання лісів.

В аналітичній записці зазначається, що Інститут космічних досліджень Бразилії також повідомляв: збезлісення в серпні 2019 року на 222% вище, ніж в серпні 2018 го. Підтримка нинішніх темпів зростання посушливості наблизить ліса «до небезпечної точки вже у 2021 році, після якої вони більше не зможуть генерувати достатньо дощів для підтримки життя».

За матеріалами: The Guardian

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки