Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Formula 1 стане вуглецево-нейтральною

Formula 1 стане вуглецево-нейтральною

Ні для кого не буде сюрпризом, що перегони Formula 1 складно назвати екологічно чистим видом спорту. Кожен етап королівських гонок супроводжується масштабними викидами вуглекислого газу, які тільки у 2019 році склали 256,5 тис. тонн, а чемпіонат ще не завершений. Однак незабаром ситуація почне змінюватися.

Самі заїзди — тести, кваліфікація та змагання — генерують всього лише 0,7% викидів CO2 Formula 1. Більшість же шкідливих викидів F1 доводиться на транспортування болідів, обладнання, іншого необхідного обладнання та звичайно персоналу команд по всьому світу, а це більш ніж 20 країн в кожному чемпіонаті. І саме транспортування генерує основну частку вуглецевого сліду під час змагань — понад 71%.

Formula 1 стане вуглецево-нейтральною

І більшість країн виявляють все більше занепокоєння з приводу клімату та екології. «Брудним» розвагам теж доводиться пристосовуватися та оголошувати про плани з декарбонізації. Тепер настала черга самої знаменитої гоночної серії. Згідно з новим планом керівництва, F1 досягне кліматичної нейтральності вже до 2030 року.

Щоб знизити шкідливий вплив на клімат, Formula 1 перегляне підхід до своєї логістики. Крім того, офіси команд та інші приміщення для забезпечення перегонів, будуть використовувати тільки відновлювальну енергію. Викиди, які не можна усунути, компенсують за рахунок біологічного та технологічного уловлювання вуглецю.

Самі перегони, хоч і генерують лише 0,7% викидів, проте, їх також торкнуться зміни. Щоб знизити вуглецевий слід болідів, їх оснастять більш ефективними гібридними двигунами та почнуть заправляти екологічно чистим паливом.

Formula 1 стане вуглецево-нейтральною

Крім цього, керівництво F1 буде стимулювати глядачів добиратися до місць проведення змагань екологічно чистими засобами, наприклад, на електромобілях чи велосипедах. В ході самих заходів введуть заборону на використання одноразового пластику, а всі вироблені глядачами відходи будуть перероблятися.

«Ми віримо, що F1 буде продовжувати залишатися лідером в автомобільній промисловості й буде співпрацювати з енергетичним та автомобільним секторами для розробки першого у світі гібридного двигуна внутрішнього згоряння з нульовим викидом вуглецю, який значно скоротить викиди CO2 по всьому світу», - заявив Чейз Кері, генеральний директор Formula 1.

За матеріалами: New Atlas

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки