Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: Північний Льодовитий океан незабаром втратить лід

Дослідження: Північний Льодовитий океан незабаром втратить лід

Північний Льодовитий океан до середини XXI століття може втратити лід — до такого висновку прийшли кліматологи, провівши аналіз декількох моделей прогнозування клімату. За їх словами, зміна клімату в Арктиці відбувається інтенсивніше та набагато швидше, ніж в інших регіонах.

Те, що полярний лід тане — давно вже не новина. Супутникові спостереження показують, що з 1979 року кількість морського льоду в Арктиці зменшується на 13% за кожне десятиліття. Вчені ж з Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса (UCLA) прийшли до висновку, що зміна клімату, викликане діяльністю людини, може повністю звільнити Північний Льодовитий океан від льоду. Цей процес, згідно з їхнім прогнозом, розпочнеться приблизно з 2044 по 2067 роки.

Команда кліматологів, під керівництвом Чад Таккерея, дослідника Центру кліматології Інституту навколишнього середовища та сталого розвитку UCLA, спробувала передбачити майбутнє арктичного морського льоду протягом найближчих десятиліть, спиралася на цілий ряд глобальних кліматичних моделей, що пророчать реакцію кліматичної системи на викиди вуглекислого газу в атмосферу. Дослідження, опубліковане в журналі Nature Climate Change, вибудовує прогноз на 25-річний період.

«Арктичний морський лід — це ключовий компонент земної екосистеми, яка зберігає наш клімат відносно прохолодним», сказав Теккерей.

Є й інші екологічні та економічні наслідки втрати льоду. Морський лід має величезне значення для арктичної екосистеми, а також для рибної промисловості та корінних народів, які залежать від цієї екосистеми. А оскільки арктичний лід тане, все більше поверхні океану використовується для комерційних перевезень та видобутку нафти та газу, що сприяє подальшим викидам парникових газів та зміні клімату.


Нагадаємо, що згідно з дослідженням Climate Analytics та Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін, рівень моря буде продовжувати зростати в усьому світі ще довго після того, як будуть виконані поточні зобов'язання по викидах вуглецю, прийняті в рамках Паризької кліматичної угоди та стабілізується температура на планеті.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки