Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: в атмосфері Землі серйозно виріс рівень закису азоту

Дослідження: в атмосфері Землі серйозно виріс рівень закису азоту

Міжнародна група вчених проаналізувала кількість закису азоту в атмосфері Землі, найсильнішого парникового газу, та прийшла до висновку, що його рівень значно вище, ніж передбачалося раніше.

Більшість з нас знає закис азоту як «веселющий газ», який використовується для анестезії. Але закис азоту (N2O) насправді є третім за значущістю довгоживучим парниковим газом після двоокису вуглецю та метану. Закис азоту також є одним з основних стратосферних газів, руйнуючих озоновий шар планети.

«Викиди N2O значно збільшилися за останні два десятиліття, але особливо сильно цей процес почався з 2009 року, — зазначає провідний автор дослідження, співробітник Норвезького інституту атмосфери Рона Томпсон. - Наші оцінки показують, що викиди закису за останнє десятиліття збільшилися швидше, ніж це було оцінено Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC)».

В ході дослідження вчені виявили, що вміст оксиду азоту в атмосфері неухильно зростає з середини 20-го століття. Це зростання тісно пов'язане зі збільшенням викидів азотних субстратів в навколишнє середовище. На це вплинуло виробництво азотних добрив, широке вирощування азотофіксуючих культур (таких як конюшина, соя, люцерна, люпин та арахіс), а також спалювання викопного та біопалива.

«Доступність азоту дозволила виробляти набагато більше продуктів харчування, — зазначила Томпсон. - Недоліком, звичайно, є пов'язані з цим екологічні проблеми, такі як підвищення рівня N2O в атмосфері».

Автори дослідження встановили, що викиди N2O збільшилися і тепер становлять приблизно до 10% від загальносвітового обсягу в період з 2000 по 2005 та з 2010 по 2015 роки. Це приблизно у два рази перевищує обсяг, встановлений у Рамковій конвенції ООН про зміну клімату.

«Це нове дослідження демонструє, як ми можемо розв'язати проблему викидів парникових газів, і як наші зусилля зазнають крах в деяких регіонах світу, - розповів співавтор статті Ерік Девідсон з Центру науки про навколишнє середовище Університету Меріленду. - Ці викиди відбуваються головним чином з-за використання добрив для вирощування продуктів харчування та збільшення поголів'я худоби».

«У Європі та Північній Америці нам вдалося знизити ріст викидів закису азоту, які є важливим фактором зміни клімату та виснаження стратосферного озону, — заявив Девідсон. - На жаль, цього не можна сказати про Азію та Південну Америку».

Сьогодні заведено вважати, що кількість викинутого в атмосферу N2O становить 1,375% по масі від кількості добрива або гною, що містять азот. У новій же роботі дослідники довели, що цей коефіцієнт становить не менше 2,3 ± 0,6% - майже у два рази більше. Для різних місцевостей він може варіюватися.

«Хороша новина — ця проблема може бути вирішена. Погана новина — для цього будуть потрібні глобальні зусилля, а ми ще дуже далекі від цього», - додав Девідсон.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки