Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені знайшли ефективний спосіб порятунку вмираючих коралових рифів

Вчені знайшли ефективний спосіб порятунку вмираючих коралових рифів

В останні роки коралові рифи сильно постраждали від хвороб та глобального потепління. Незвичний спосіб їх порятунку розробила міжнародна група вчених з Університету Ексетера, Бристольського університету Великобританії, Австралійського університету Джеймса Кука та Австралійського інституту морських наук.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Nature Communications, вчені використовували записи звуків, характерних для здорових коралових рифів, для залучення до ділянок рифів, що деградують, молоду рибу та інших морських мешканців. У своєму дослідженні вчені відзначають, що за допомогою звуків вони можуть швидше відновити пошкоджені коралові рифи.

Досліджуючи зруйнований Великий Бар'єрний риф в Австралії, вчені помістили підводні колонки, які відтворюють звукозаписи здорових рифів на ділянках з мертвими коралами та виявили, що на ці ділянки припливло у два рази більше риби.

Вчені знайшли ефективний спосіб порятунку вмираючих коралових рифів

«Риба має вирішальне значення для функціонування коралових рифів як здорових екосистем», - зазначив провідний дослідник Тім Гордон з Університету Ексетера.

Вчені виявили, що збільшення популяції риби допомагає запустити природні відновлювальні процеси. На експериментальних ділянках з'явилося не тільки більше риби, але й на 50% збільшилася кількість видів інших представників морської фауни.

«Здорові коралові рифи — дивно галасливі місця. Тріск та клацання креветок, рик та рохкання риб утворюють сліпучий біологічний саундскейп. Молода риба чує ці звуки, коли шукає місце для свого поселення», - розповів співавтор дослідження професор Стів Сімпсон.

Однак, коли навколо рифів стає тихо, це вірна ознака того, що ця екосистема хвора. «Коли рифи деградують, вони стають дуже тихими, через те, що креветки та риба зникають. Але за допомогою гучномовців, ми намагаємося відновити цей звуковий ореол, тим самим залучаючи молоду рибу», - додав Сімпсон.

Вчені знайшли ефективний спосіб порятунку вмираючих коралових рифів

Колонії коралових поліпів зараз вважаються одним з найбільш точних індикаторів того, в якому стані знаходяться екосистеми океану і як на них впливають різні несприятливі чинники, в тому числі закислення морської води та глобальне потепління.

«Хоча залучення більшої кількості риби саме по собі не врятує коралові рифи, але нові методи, подібні до цього, дають нам більше можливостей в боротьбі за порятунок цих дорогоцінних та вразливих екосистем», - стверджує Тім Гордон.

За матеріалами: EurekAlert!

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки