Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

На берег Шотландії винесло кашалота, в шлунку якого було 100 кг сміття

На берег Шотландії винесло кашалота, в шлунку якого було 100 кг сміття

На березі шотландського острова Харріс місцеві жителі виявили труп молодого самця кашалота. У шлунку ссавця був знайдений гігантський клубок сміття вагою в 100 кілограмів: рибальські сітки, мотузки, ремені, сумки, пластикові стаканчики та багато іншого.

За даними Шотландської служби вивчення морських тварин (Smass), які й займаються подібними смертями, тварина померла від голоду незабаром після того, як її винесло на берег. При цьому, як розповіли фахівці, через гниття сміття в організмі 20-тонного кашалота, довжина якого сягала 14 метрів, утворилася велика кількість газів, і при розтині він буквально вибухнув.

Сміття зі шлунка кашалота

Сміття зі шлунка кашалота

Скупчення сторонніх предметів, які кашалот міг проковтнути в водах між Норвегією та Азорськими островами, порушили травлення кашалота. «Та кількість пластику, виявленого в шлунку, просто жахлива — це порушило травлення ссавця. І цей випадок ще раз продемонстрував небезпеку, яку морське сміття, а також втрачені або викинуті знаряддя лову, можуть заподіяти морським мешканцям», - йдеться в повідомленні організації.

Рибальська сітка, виявлена ​​всередині кашалота

Рибальська сітка, виявлена ​​всередині кашалота

Місцеві жителі, які й виявили тушу загиблого кашалота на пляжі Сейлбост, обурені ступенем забруднення моря та прибережної території. «Було дуже сумно дивитися на рибальські сітки та сміття, які витягли з його шлунка. Ми гуляємо цими пляжами майже кожен день і я завжди беру з собою сумку, щоб збирати сміття, більша частина якого пов'язана з риболовлею», - розповів Ден Паррі, який мешкає в сусідньому Лускентірі.

На берег Шотландії винесло кашалота, в шлунку якого було 100 кілограмів сміття

За даними Smass, кількість повідомлень про китів та дельфінів, які знайдені на берегах Шотландії, різко збільшилася. У 2009 році було 204 випадки, а у 2018 році цей показник перевищив 930.

За матеріалами: BBC

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки