Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: рух вулканічних порід може привести до глобального потепління

Дослідження: рух вулканічних порід може привести до глобального потепління

Великі магматичні провінції являють собою надзвичайно великі скупчення магматичних порід, які виникають при проходженні магми через кору до поверхні. Нове дослідження показало, що при цьому процесі може відбуватися викид парникових газів, який має суттєвий вплив на світову зміну клімату.

Геологи з Бірмінгемського університету створили першу механістичну модель зміни викидів вуглецю під час палеоцен-еоценового термічного максимуму — короткого інтервалу підвищення температури, який тривав близько 100 тис. років і стався приблизно 55 мільйонів років тому.

В ході своєї роботи вчені розрахували параметри вуглецевмісних потоків парникових газів, пов'язаних з Північноатлантичною магматичною провінцією (NAIP) - однієї з найбільших областей такого типу на Землі, яка охоплює Великобританію, Ірландію, Норвегію та Гренландію.

Результати дослідження показали, що утворення цієї магматичної провінції, швидше за все і стало причиною палеоцен-еоценового термічного максимуму — найбільшої кліматичної події кайнозою. Вченим вдалося створити першу прогностичну модель потоку викидів вуглецю з будь-якого пропонованого джерела події.

Результати роботи можна використовувати для прогнозування нинішньої ситуації зі зміною клімату. Удосконалення моделі з використанням інших геохронологічних даних дозволить уточнити прогнози та наблизити розрахунки до реальності.

Дослідження було опубліковано в журналі Nature Communications.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки