Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: зростання міст призводить до різкої втрати біорізноманіття за їх межами

Дослідження: зростання міст призводить до різкої втрати біорізноманіття за їх межами

Швидке зростання міст по всьому світу призводить до різкого скорочення біорізноманіття за їх межами — до такого висновку прийшла міжнародна група вчених, яка провела понад 600 досліджень про вплив зростання міст на природу.

Ми живемо в період найшвидшого зростання міст в історії людства, і до 2030 року чисельність населення в містах перевищить 2 мільярди людей, що еквівалентно будівництву міста розміром з Нью-Йорк кожні півтора місяця.

«Наше розуміння наростального впливу міст на біорізноманіття планети, має вирішальне значення для майбутнього. І ми повинні дуже швидко заповнити прогалини в наших знаннях, оскільки це перешкоджає можливості розробляти нову політику для усунення наслідків зростання міст», - стверджує Ендрю Гонсалес з Університету Макгілла.

У своєму дослідженні, вчені наводять невтішні дані. Так, за прогнозами, до 2030 року, 290 000 кв. км (площа, розміром з Великобританію) буде забудована міськими кварталами, що призведе до скорочення біорізноманіття в радіусі декількох десятків кілометрів на 50%.

Найсильніші наслідки розширення міст відчують на собі тропічні прибережні регіони Китаю, Бразилії та Нігерії, де біорізноманіття поки ще дуже велике. Це пов'язано з вирубкою лісів при будівництві та іншими факторами порушення природного місця існування тварин та птахів.

«Ми витрачаємо у два рази більше зусиль на вивчення прямих наслідків, ніж непрямих, хоча непрямі наслідки, мабуть, набагато важливіше», - каже Роберт Макдональд, провідний автор дослідження.

І саме непрямі фактори, такі як забруднення та потреба в їжі, можуть набагато більше вплинути на природу та біорозмаїття, ніж вирубка лісу або забудова. За підрахунками дослідників, тільки для забезпечення їжею мешканців міст світу, потрібна площа в 36 разів більша, ніж площа самих міст.

«Іншими словами, їжа, яку їдять міські жителі, має більший вплив на глобальне біорізноманіття, ніж прямий вплив міст на навколишнє середовище», - говорить співавтор дослідження, доктор Андресса Вианне Мансур.

Аналогічні висновки можна зробити й для інших непрямих факторів, таких як викиди парникових газів, неформальні поселення (нетрі), сміттєзвалища, шум і т.п. І на думку дослідників, суспільство повинно терміново вжити всіх необхідних заходів для захисту біорізноманіття в усе більш урбанізованому світі.

За матеріалами: EurekAlert!

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки