Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: останні тропічні льодовики розтануть в найближчі 10 років

Дослідження: останні тропічні льодовики розтануть в найближчі 10 років

Останні тропічні льодовики, що залишилися між Гімалаями та Андами, зникнуть в наступному десятилітті, а можливо і раніше. І виною всьому — глобальне потепління. До такого висновку прийшла міжнародна група вчених.

Льодовики в індонезійській провінції Папуа на острові Нова Гвінея, є своєрідними маркерами для інших льодовиків на вершинах гір по всьому світу. «Вони зникнуть першими, за ними підуть інші», - стверджує Лонні Томпсон, старший науковий співробітник Центру полярних та кліматичних досліджень ім. Берда в Університеті штату Огайо.

За словами Томпсона, льодовики на вершині гори біля Пунчак-Джая, в західній частині острова Нова Гвінея, тануть вже багато років. Але це танення швидко прискорилося, почасти через сильний Ель-Ніньо 2015 - 2016 років, явища, через яке вода в тропічному океані та температура повітря стають набагато тепліше. Дослідники прогнозують, що льодовик зникне в найближчі 10 років, під час наступного сильного Ель-Ніньо.

Томпсон та його команда проводять моніторинг льодовика з 2010 року, і вже тоді льодовик зменшувався. За словами Томпсона, це танення почалося, щонайменше, 150 років тому, але стрімко прискорилося за останнє десятиліття. Дослідники виявили ознаки танення як на вершині льодовика, так і в його нижній частині.

Дослідження: останні тропічні льодовики розтануть в найближчі 10 років

Команда також замірила ступінь танення льодовика, вимірявши площу його поверхні, яка скоротилася приблизно на 75% в період з 2010 по 2018 рік. Льодове поле скоротилося настільки, що до 2016 року воно розкололося на два дрібних льодовики. А в серпні 2019 року, було зафіксовано майже повне зникнення льодовика.

«Швидкість танення льодовика експоненціально збільшується, — говорить Томпсон. — Це схоже на відвідування невиліковного хворого на рак і документування змін в його тілі, але ти не в змозі що-небудь з цим зробити».

За словами дослідників, те ж саме станеться з тропічними льодовиками на горі Кіліманджаро в Танзанії та Кельчкая в Перу. А це призведе до підвищення рівня моря, що, у свою чергу, стане причиною більш частих та більш інтенсивних штормів.

«Вони [тропічні льодовики] набагато більш уразливі до підвищення температури, тому що вони менше та тепліше арктичних і знаходяться ближче до порога танення», - резюмував Томпсон.

Дослідження опубліковане на сайті PNAS.


Але тропічні льодовики не єдині, які можуть постраждати від глобального потепління. Північний Льодовитий океан до середини XXI століття може втратити лід — до такого висновку прийшли кліматологи, провівши аналіз декількох моделей прогнозування клімату. За їх словами, зміна клімату в Арктиці відбувається інтенсивніше та набагато швидше, ніж в інших регіонах.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки