Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: для боротьби з глобальним потеплінням необхідні нові варіанти землекористування

Дослідження: для боротьби з глобальним потеплінням необхідні нові варіанти землекористування

У нещодавній доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC) стверджується, що для досягнення цілей Паризької кліматичної угоди необхідно розробити нові варіанти землекористування для посилення поглинання парникових газів наземними екосистемами, такими як ліси та луки.

Зараз 30% всього CO2, що викидається в атмосферу в результаті діяльності людини, поглинається саме цими екосистемами, але в майбутньому, людям доведеться посилити їх ефективність для перероблювання вже наявних парникових газів.

Чистий баланс вуглекислого газу між атмосферою та землею називається «чистий потік CO2», який являє собою суму поглинання його при фотосинтезі (-) та викидах (+) в результаті дихання, розкладання органічних речовин в ґрунті, лісових пожеж. На цей баланс негативно впливають зміни в землекористуванні, такі як вирубка та перетворення лісів в сільськогосподарські угіддя.

«До сих пір вчені в різних областях наук про Землю пропонували безліч методів оцінки чистого потоку CO2, включаючи моделі біосфери та атмосферні інверсії. Ці методи не дають послідовних результатів, поки ми не додамо CO2, який виділяється в атмосферу річками та озерами, до моделей біосфери», - говорить співавтор дослідження Масаюки Кондо, доцент Центру віддаленого екологічного контролю з Університету Тіба.

Дослідження: для боротьби з глобальним потеплінням необхідні нові варіанти землекористування

Методи оцінки чистого потоку CO2

В результаті автори прийшли до висновку, що мінімізувати чисті потоки CO2 в атмосфері можна тільки за рахунок збільшення ефективності поглинання наявних парникових газів. В основному це можна зробити, працюючи з наземними екосистемами, відзначають вчені. Однак на сьогодні не ясно, як масово збільшити поглинання вуглекислого газу рослинами.


Нагадаємо, що в недавньому дослідженні, кліматологи з Великобританії та Австрії прийшли до висновку, що зміна клімату підвищує ризик глобальної продовольчої кризи. Вчені змоделювали вплив зростання температури та зміни водного режиму на сільськогосподарське виробництво в ключових країнах світу.

За матеріалами: EurekAlert!

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки