Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Генсек ООН: мадридська Конференція з питань клімату не виправдала очікувань

Генсек ООН: мадридська Конференція з питань клімату не виправдала очікувань

Генеральний секретар ООН розчарований результатами Конференції з питань клімату, яка завершилася в Мадриді. За словами Антоніу Гутерреша, її учасники втратили можливість зробити рішучі кроки, необхідні, щоб впоратися з кліматичною кризою. Але він не збирається опускати руки та закликав міжнародне співтовариство не здаватися.

«Міжнародне співтовариство втратило важливу можливість продемонструвати більш серйозну готовність вжити заходів в області стримування змін клімату, адаптації до його наслідків та фінансової підтримки країн [що розвиваються]», - заявив глава ООН Антоніу Гутерреш по завершенні Конференції ООН з питань клімату.

Очікувалося, що країни візьмуть «підвищені» зобов'язання, в першу чергу, зі скорочення парникових газів, в таких обсягах, які б дозволили виконати мету Паризької угоди — утримати підвищення середньої глобальної температури в межах 1,5 градусів Цельсія. Але цього не сталося.

Генеральний секретар розчарований результатами мадридської зустрічі, але закликав не опускати руки. «Ми не повинні здаватися, і я не збираюся відступати, — сказав Гутерреш. - Я сповнений рішучості домагатися того, щоб у 2020 році всі країни взяли зобов'язання зробити кроки, які, як кажуть нам вчені, необхідні для того, щоб до 2050 року досягти «вуглецевої нейтральності» та не допустити підвищення температури більше, ніж на 1,5 градуса».

Для цього, за розрахунками, до 2030 року необхідно скоротити емісії парникових газів на 45%, а до середини століття домогтися того, щоб обсяги викидів вуглецю не перевищували кількості CO2, які здатна поглинути природа. Поки ж вони тільки ростуть, і, згідно з прогнозами, можуть вирости на 3-4 градуси, а це може означати, що планета стане непридатною для життя людей.

Попри те, що переговори тривали майже на дві доби довше, ніж планувалося, учасники Конференції в результаті прийняли документ, який не містить ніяких конкретних заходів та зобов'язань.

За матеріалами: UN News

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки