Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені склали високоточну карту підлідного рельєфу Антарктиди

Вчені склали високоточну карту підлідного рельєфу Антарктиди

Команда гляціологів Каліфорнійського університету в Ірвайні представила найбільш точну карту рельєфу під крижаним щитом Антарктиди. Це допомогло визначити вразливі до зміни клімату зони континенту та знайти найнижчу точку на не покритій водою території Землі.

На сьогодні значна частина льодовиків знаходиться під загрозою через підвищення температури атмосфери та, як наслідок, морських вод. Вченим важливо знати поточний стан цих крижаних утворень, щоб прогнозувати, наскільки скоро відбудуться зміни, викликані їх таненням. І один з найбільших крижаних шельфів має Антарктида.

У новій роботі дослідники зібрали всі отримані раніше дані, щоб скласти найповнішу топографічну карту, яка показує в тому числі захищеність крижаного покриву континенту від впливу глобального потепління. Дослідження опубліковане в журналі Nature Geoscience.

Нова карта антарктичного рельєфу була створена з використанням зібраних, починаючи з 1967 року, даних про товщину льоду від 19 різних науково-дослідних інститутів. Дані охоплюють майже півтора мільйона лінійних кілометрів радіолокаційних зондувань. Крім того, вчені використовували батиметричні вимірювання крижаного шельфу NASA IceBridge, а також швидкість течії льоду та сейсмічну інформацію тих ділянок, для яких вона відома. Деякі з цих даних були використані в інших проектах топографічних карт, але дали аналогічні результати.

Вчені склали високоточну карту підлідного рельєфу Антарктиди

Натисніть на зображення для збільшення, відкриється в новій вкладці

Попередні методи картування Антарктиди, засновані на радіолокаційному зондуванні, були в цілому ефективними, але мали обмеження. При їх використанні виходить досить багато зон рельєфу, які доводиться добудовувати математичними методами. Але вони виявляються неточними для картографування, наприклад, швидкотанучих льодовиків.

«Використовуючи дані нашого проекту, можна збільшити масштаб в конкретних секторах Антарктиди. Там ви знайдете цікаві деталі, такі як височини та западини під льодом, які можуть прискорити, сповільнити або навіть зупинити танення льодовиків, — розповів провідний автор дослідження Матьє Морлігем, ад'юнкт-професор Каліфорнійського університету в Ірвайні. - Зрештою ми бачимо змішану картину: льодовики в деяких районах відносно добре захищені від танення, в той час як інші, як було показано, більшою мірою схильні до ризику зникнення через потенційну нестабільність морського льодового щита».

В ході дослідження вченим вдалося встановити, що так звана западина Денман, розташована під однойменним льодовиком на сході Антарктиди, є найнижчою точкою на не покритій водою території Землі. «Взявши до уваги масу, дані радарів та інформацію про рух льоду, ми визначили, скільки льоду заповнює каньйон. Згідно з нашими підрахунками, воно тягнеться до позначки 3,5 тисячі метрів нижче рівня моря», - заявив Морлігем.

За матеріалами: Indicator

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки