Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Динамічну карту всіх лісових пожеж Землі за 2019 рік показали в одному відео

Динамічну карту всіх лісових пожеж Землі за 2019 рік показали в одному відео

Минулий рік став для нашої планети дуже проблемним в плані лісових пожеж. Щоб розповісти про це якомога наочніше та максимально великому числу людей, вчені зібрали інформацію про масштабні пожежі в одному відео. Півторахвилинний відеоролик демонструє «світ у вогні» за останні 12 місяців.

Дані для візуалізації були отримані в рамках програми Copernicus з моніторингу земної атмосфери. Її ініціаторами стали співробітники Європейського центру середньострокових прогнозів погоди. Метою було донести інформацію про пожежі та забруднення навколишнього середовища — в першу чергу до великих компаній та органів влади.

Вчені відзначають, що деякі результати візуалізації виглядають несподівано. Наприклад, у 2019 році більше сотні великих пожеж сталися за Північним полярним колом, а це досить погана ознака глобального потепління.

«Хоча загальна активність пожеж була досить середньою, в глобальному сенсі, у порівнянні з попередніми роками, було кілька випадків незвичайної інтенсивної активності в деяких регіонах», підкреслює Марк Паррінгтон, один з учасників програми Copernicus.

Лісові пожежі вносять значний внесок у забруднення земної атмосфери через велику кількість викидів парникових газів. За оцінками дослідників, з початку 2019 року і до кінця листопада через палючі ліси в атмосферу потрапило близько 6 375 мегатон CO2. Через інтенсивні загоряння ситуація в окремих регіонах була просто загрозливою. Наприклад, в Сіднеї допустимі показники якості атмосфери в певний момент були перевищені в 12 разів.

Також вчені відзначили позитивні тенденції для ряду регіонів. Наприклад, в Європі та тропічній Африці інтенсивність лісових пожеж в минуле десятиліття знизилося в порівнянні з першою декадою XXI століття.

 

 

За матеріалами: ScienceAlert

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки