Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У 2019 році світовий попит на вугілля почав падати

У 2019 році світовий попит на вугілля почав падати

Згідно з новим дослідженням, у 2019 році глобальне споживання вугілля почало знижуватися. В першу чергу це пов'язано з тенденцією у відмові від вугільних електростанцій на користь поновлюваних джерел енергії та газу в Європі та США.

У доповіді Міжнародного енергетичного агентства (IEA) відзначається, що у 2019 році кількість споживаного вугілля у світі знизилося. Спостерігач додав, що поки рано говорити про загальну тенденцію до зниження споживання вугілля, через те, що в деяких великих економіках Азії, споживання вугілля та інших видів викопного палива тільки зростає.

І вугілля ще залишається найбільшим у світі джерелом виробництва електроенергії, половина якого виробляється в Китаї. Західні ж країни відлучають свої енергетичні системи від вугільної енергетики через велику кількість дешевих альтернатив, таких як поновлювані джерела енергії та газ, компенсуючи тим самим попит на енергію.

Кейсуке Садаморі, директор IEA, сказав, що «це ще не кінець вугілля», завдяки величезному попиту на електроенергію в Азії. «Частка регіону у світовому виробництві вугілля збільшився з трохи більш як 20% в 1990 році до майже 80% у 2019 році, а це означає, що доля вугілля все більше залежить від рішень, прийнятих в азіатських столицях», - зазначив він.

В IEA очікують, що в період з 2020 по 2024 рік вироблення електроенергії на вугільному паливі буде незначно зростати, складаючи менше ніж 1% в рік, що має привести до скорочення її частки в загальносвітовому виробництві електроенергії до 35% у 2024 році з 38% в минулому році.

«Вугілля зникає в багатьох країнах з розвиненою економікою, але попит на нього залишається стабільним і навіть продовжує зростати в Азії», сказав Садаморі.

Але не зважаючи на покращення ситуації в Європі та США, в найближчі роки світове споживання вугілля, ймовірно, зросте, що обумовлено попитом в Індії, Китаї та Південно-Східної Азії, відзначили експерти з IEA.


Нагадаємо, що згідно з дослідженням Global Carbon Project, у 2019 році зростання викидів вуглекислого газу знизилося через падіння світового споживання вугілля та поступового переходу на низьковуглецеві технології. Але, на жаль, світ ще дуже далекий від того, щоб радикально скоротити викиди та уникнути найгірших наслідків зміни клімату.

За матеріалами: The Guardian

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки