Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: забруднення повітря підвищує ризик суїциду та депресію

Дослідження: забруднення повітря підвищує ризик суїциду та депресію

Про шкоду для здоров'я, яке завдає брудне повітря, добре відомо. Хоча психічні розлади мають біологічну основу, дані про вплив забруднення на психіку ще недостатньо добре систематизовані. Але останнє дослідження підтвердило, що брудне повітря дійсно небезпечне для психіки.

Ізабель Брейтуейт з Університетського коледжу Лондона та її колеги детально проаналізували 25 досліджень на тему впливу чистоти повітря на психічне здоров'я, опублікованих до кінця 2017 року. Свій метааналіз команда опублікувала в журналі Environmental Health Perspectives.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), вміст ТЧ2,5 (дрібних твердих частинок діаметром 2,5 мікрона або менше) не повинно перевищувати в середньому 10 мікрограмів на кубічний метр повітря (мкг/м3) для середньорічних показників, а разово - 25 мкг/м3 на добу. У Лондоні, для порівняння, рівень забруднення перевищує ці норми — середньорічні показники досягають 13,3 мкг/м3, а, наприклад, в Делі він вдесятеро вище і становить близько 133 мкг/м3.

Вчені виявили, що, за даними проаналізованих ними робіт, депресія корелює з довготривалим перевищенням норми забруднення. Наприклад, у людини, що живе на протязі півроку в місцевості з вмістом ТЧ2,5 в повітрі, що вдвічі перевищує норми ВООЗ, ризик розвитку депресії буде приблизно на 10% вище, ніж у того, хто живе у чистішому районі.

Підвищений ризик самогубства пов'язаний з впливом забруднювачів повітря ще більш великими частками - ТЧ10. При збільшенні концентрації ТЧ10 на 10 мкг/м3, ризик вчинити суїцид протягом трьох днів виростав на 2%. Зв'язок забруднення з тривожними розладами був менш чітким, а психоз та біполярні розлади не показали стійкої кореляції з рівнем частинок в повітрі.

За словами вчених, дослідження в області психічного здоров'я та забруднення повітря на десятиліття відстають від вивчення його впливу на фізичне здоров'я, але протягом найближчих п'яти — десяти років може з'явитися чіткіша картина.

Іоанніс Баколіс з Королівського коледжу Лондона, який не брав участі в дослідженні, відзначає той важливий факт, що зв'язок між ТЧ2,5 та депресією однаково простежується для людей у всьому світі, попри відмінності розглянутих в огляді досліджень.

Поки невідомо, який механізм впливу забруднення на нашу психіку. Є дані, що крихітні тверді частинки можуть проникати в кров і досягати тканин мозку. Також відомо, що забруднення повітря впливає на запалення, яке, як вважається, пов'язане з депресією. І є деякі свідчення того, що частинки, які потрапили в організм, можуть впливати на гормони стресу. Велика кількість інших невідокремлюваних факторів, таких як рівень шуму або життя поблизу зелених зон, ускладнює дослідження в цій області.

За матеріалами: Naked Science

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки