Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: забруднення повітря — одна з ключових причин раптового серцевого нападу

Дослідження: забруднення повітря — одна з ключових причин раптового серцевого нападу

Серед відомих чинників, які можуть спровокувати інфаркт міокарда — шкідливі звички, погане харчування, вік, стрес, недостатня кількість фізичних вправ та багато іншого. Тим часом нове дослідження підтвердило, що причиною може стати й забруднене повітря, а точніше — дрібні тверді частинки, що зустрічаються в ньому та які здатні проникати глибоко в кровотік.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у всьому світі сім мільйонів чоловік вмирають від причин, пов'язаних із забрудненням повітря, при цьому більшість смертей припадає на країни з низьким або середнім рівнем доходу, головним чином — на Африку та Азію.

Як повідомляють вчені з Єльського університету, всього шість годин, проведених в умовах забрудненого повітря, підвищують ризик раптового серцевого нападу. Згідно з результатами їх роботи, опублікованої в журналі Environmental Health Perspectives, вдихання великої кількості частинок з повітря, які утворюються в основному в результаті автомобільних вихлопів, підвищує ризик інфаркту міокарда на 10%.

Щоб підтвердити давні припущення, автори роботи проаналізували відомості з реєстру всіх несмертельних випадків серцевих нападів у жителів німецького міста Аугсбурга з 2005 по 2015 рік — всього було вивчено близько шести тисяч епізодів. Потім кожен з випадків розглядали відповідно до даних про те, в який час цей конкретний напад стався і яка екологічна обстановка в той момент спостерігалася.

«Дослідження підтверджує те, про що давно підозрювали: найдрібніші частинки, які присутні в забрудненому повітрі, можуть відігравати ключову роль при захворюваннях серця. Це помітно протягом перших кількох годин після впливу. Підвищення рівня ультрадисперсних частинок — серйозна проблема суспільної охорони здоров'я», говорить провідний автор роботи, доктор Кай Чен, доцент Єльської школи громадської охорони здоров'я.

Причина в тому, що такі частинки вкрай малі та залишаються в повітрі довше, ніж важкі — це підвищує ймовірність їх вдихання людиною. Крихітні об'єкти можуть проникати глибоко в легені, осідати там, а потім потрапляти в кровоносну систему та кровотік. В результаті дослідження з'ясувалося, що кожен раз, коли рівень ультрадисперсних частинок в повітрі збільшується, ризик не фатального інфаркту через шість годин перебування в такій місцевості підвищується в кілька разів.


Нагадаємо, що зовсім недавно, вчені з Університетського коледжу Лондона детально проаналізували 25 досліджень на тему впливу чистоти повітря на психічне здоров'я людини та прийшли до висновку, що забруднення повітря підвищує ризик суїциду та депресію.

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки