Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Глобальне потепління призведе до зникнення відомих французьких вин

Глобальне потепління призведе до зникнення відомих французьких вин

Зміни клімату призведуть до зникнення всесвітньо відомих та улюблених вин з Бургундії, Бордо та інших виноробних регіонів Франції. Такий несприятливий прогноз для всіх поціновувачів французьких вин зробили дослідники з Університету Британської Колумбії.

У своєму новому дослідженні вчені прийшли до висновку, що в найближчому майбутньому, через глобальне потепління, винороби Франції будуть змушені відмовитися від багатьох сортів винограду, з яких виробляється вино вже протягом багатьох століть.

Проведений аналіз показав, що в разі зростання глобальної температури на 2°C, до кінця сторіччя будуть повністю втрачені близько половини всіх виноробних регіонів не тільки Франції, а й світу. Такий сценарій підвищення глобальної температури вважається найбільш вірогідним в поточних умовах.

Вчені провели дослідження одинадцяти найбільш популярних сортів винограду: Каберне Совіньйон, Шасселас, Шардоне, Гренаш, Мерло, Мурведр, Піно Нуар, Рислінг, Совіньйон Блан, Сіра та Треббіано. Зібравши статистичні дані по цих сортах, дослідники склали модель їх цвітіння та дозрівання, а потім використали прогнози зміни клімату, щоб передбачити, де ці сорти можуть виростати в майбутньому.

Найімовірніше, доведеться замінити чутливий до погодних умов сорт Піно Нуар, необхідний для приготування червоних бургундських вин, на більш стійкі до посухи сорти, такі як Сіра або пряний Гренаш. А всесвітньо відомі бренди Бордо, такі як Chateau Latour або Chateau Margaux, можуть бути змушені замінити свої багаті та складні суміші Каберне Совіньйон та Мерло більш стійким до спеки Мурведром.

«Ефективність будь-якої стратегії залежить як від виноробів, так і від людей в цілому. Споживачі, які готові спробувати нові сорти, можуть внести великий внесок у порятунок улюблених виноробних регіонів», - резюмує доктор Елізабет Волкович, провідний автор дослідження.

За матеріалами: The Telegraph

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки