Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Швидкість підводного танення льодовиків виявилася вищою, ніж вважалося

Швидкість підводного танення льодовиків виявилася вищою, ніж вважалося

Група американських вчених вивчила океанічні води поруч з 30-кілометровим льодовиком Леконт на Алясці. Виявилося, що швидкість його танення сильно перевищує розраховані раніше показники.

Ця робота є продовженням дослідження, в ході якого вчені виміряли швидкість танення льодовика, направивши на нього сонар з корабля. Вчені виявили, що швидкість плавлення льоду набагато вище, ніж очікувалося, але не могли пояснити, чому. У новій роботі дослідники з Ратґерського, Аляскинського та Орегонського університетів вирішили розібратися в рушійну силу цих процесів з допомогою безпілотних каяків.

Виявилося, що процес танення сильно пов'язаний з підводними течіями та водою, що приливає до льодовика. З'ясувалося, що поблизу льодовиків відбуваються два види танення. Там, де прісна вода стікає до основи льодовика з поверхневої зони, її потужні потоки призводять до плавлення льоду.

Інший варіант — нижня частина льодовика може плавитися під дією води, що приливає до неї. Дослідники з'ясували, що темп такого танення значно — в 100 разів — вище, так само як і частка в загальному обсязі талої води.

До проведеного дослідження вчені мали мало прямих вимірювань швидкості танення льодовиків за допомогою припливу води та повинні були покладатися на неперевірену теорію для отримання оцінок і моделювання взаємодії океану та льодовика.

Результати досліджень кидають виклик цим теоріям. Нова робота є кроком до кращого розуміння підводного танення — процесу, який повинен бути краще представлений в наступному поколінні моделей, що оцінюють підвищення рівня моря та його наслідки. Дослідження опубліковано в журналі Geophysical Research Letters.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки