Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

В Антарктиці — новий температурний рекорд

В Антарктиці — новий температурний рекорд

У четвер в Антарктиці була зареєстрована рекордно висока температура — стовпчик термометра піднявся до +18,3°C. Експерти Всесвітньої метеорологічної організації (WMO) стверджують, що така температура дуже незвична навіть для літнього періоду, а це означає, що там продовжує танути лід та підійматися рівень моря.

Виступаючи перед журналістами в Женеві, прес-секретар WMO Клер Нулліс заявила, що рекордне значення, зафіксоване на півночі континенту, вважається дуже незвичайним, навіть в нинішні теплі літні місяці.

«На аргентинській дослідницькій базі Esperanza, яка знаходиться на північній частині Антарктичного півострова, вчора був зафіксований новий температурний рекорд: +18,3°C. Це не та цифра, з якої зазвичай асоціюється Антарктида навіть в літню пору. Це побило попередній рекорд в +17,5°C, встановлений ще у 2015 році», повідомила Нулліс.

За даними WMO, з 1979 року по 2017 рік, площа крижаного покриву в Антарктиці щорічно скорочується в шість разів. Головним чином, лід тане знизу, стикаючись з океаном, який теж нагрівається.

Прес-секретар пояснила, що мова йде про північ континенту, який не треба плутати з антарктичним регіоном, де в січні 1982 року була зареєстрована теж рекордна температура рекордна температура +19,8°C.

Експерти WMO намір з'ясувати, чи не пов'язаний підйом температури з таким метеорологічним явищем, як «foehn». Це сухий і теплий вітер, характерний для Альп, який спускаючись по схилах, через перепади тиску, стрімко нагріває повітря.

«Антарктида — серед регіонів планети, що нагріваються швидше за інших. Ми багато говоримо про Арктику, але ця частина Антарктичного півострова теж нагрівається дуже швидко. За останні 50 років температура там збільшилася майже на 3°C», стверджує Нулліс.

В Антарктиці, яка розміром вдвічі більше Австралії, середня річна температура становить від -10°C на узбережжі до -60°C в центрі. Товщина її крижаного покриву досягає товщини в 4 км 800 метрів. Він зберігає 90% світових запасів прісної води, і якщо весь цей лід розтане, рівень моря підніметься на 60 метрів.


Нагадаємо, що зовсім недавно, група американських вчених вивчила океанічні води поруч з 30-кілометровим льодовиком Леконт на Алясці. Виявилося, що швидкість його танення сильно перевищує розраховані раніше показники.

За матеріалами: UN News

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки