Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: до кінця сторіччя коралові рифи можуть повністю зникнути

Дослідження: до кінця сторіччя коралові рифи можуть повністю зникнути

Глобальні зміни клімату та підвищення температури Світового океану, збільшення кислотності його вод, призведуть до деградації та загибелі коралових рифів по всьому світу. Екосистеми, які були одними з найбагатших та різноманітніших на планеті, швидко порожніють та вмирають. За оцінками вчених, через пару десятків років можуть зникнути від 70 до 90 відсотків коралів на Землі.

Океани грають важливу роль в вуглецевому циклі нашої планети — вони поглинають та утримують вуглекислий газ з атмосфери Землі. Однак нинішні обсяги викидів, які збільшуються з кожним роком, створюють велику проблему для морських мешканців — у разі надлишку CO2 рівень pH у воді різко знижується. Окислення обмежує здатність морських організмів до розмноження та знижує захисні властивості їх імунної системи.

На найбільшій океанологічній конференції Ocean Sciences Meeting 2020, вчені з Гавайського університету в Маноа представили своє нове дослідження. Вчені склали модель впливу потепління окиснених океанів на середовище проживання коралів. Робота показала, що в найближчі 20 років для 70-90% коралів можуть повністю зникнути умови для їх існування.

«До 2100-го все буде виглядати дуже сумно», констатує біогеограф Рене Сетер.

У своєму дослідженні Сетер та його колеги розглянули ділянки океану, на яких планується зосередити спроби з відновлення коралових рифів. Розроблена ними комп'ютерна модель враховує різні сценарії розвитку ситуації: для різних температур, кислотності та забруднення води, сили вітру та інтенсивності вилову риби.

Судячи за цими даними, безліч регіонів, які поки що підходять для зростання коралових рифів, стануть нежиттєздатні вже до 2045 року, а до 2100-го їх практично не залишиться. Більш-менш придатними залишаться лише окремі невеличкі ділянки у Червоному морі та біля берегів Нижньої Каліфорнії, що у Мексиці.

«Чесно кажучи, зникнуть майже всі», стверджує Сетер.

Втім, і ці ділянки розташовані поблизу гирла великих та дуже забруднених річок, які всі ті нечистоти виносять в океан. Хоча забруднення, за даними вчених, відіграють тут не головну роль — основну загрозу для коралових рифів, які поки ще збереглися, представляють потепління та закислення води Світового океану.


Вчені спішно шукають та тестують різні підходи до того, щоб якимось чином затримати цей процес — аж до використання акустичних «приманок» для залучення риби та інших морських мешканців до рифів, що помирають. І в них не так вже й багато часу — судячи з новими даними, до кінця нинішнього століття коралів може не залишитися зовсім.

За матеріалами: AGU

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки